Računalništvo, telefonija
25.06.2017 10:01

Deli z drugimi:

Share

S kvantno mehaniko do pravih brezžičnih polnilcev?

Mobilne napravi bi lahko kmalu polnili tudi v okolici polnilne postaje.
Mobilne napravi bi lahko kmalu polnili tudi v okolici polnilne postaje.

Danes že marsikateri pametni mobilni telefon in tablični računalnik srednjega in višjega cenovnega razreda omogočata brezžično polnjenje. Ker je ta način polnjenja mobilnih naprav med uporabniki nadvse priljubljen, so se pri nekaterih vodilnih podjetjih odločili za pripravo prenosnih računalnikov, ki prav tako omogoča brezžično polnjenje baterije. Kljub temu je težava še vedno v tem, da moramo pametni mobilni telefon ali prenosni računalnik za polnjenje položiti na poseben podstavek, kar omejuje njihovo uporabnost.

Zaradi tega so raziskovalci standfordske univerze zasnovali rešitev, ki naj bi izboljšala način polnjenja mobilnih naprav. Ti so namreč zasnovali rešitev, ki temelji na osnovi kvantne mehanike, kar pomeni, da se mobilna naprava lahko brezžično polni tudi v okolici polnilca. Če bo novost postala resnični izdelek, bomo lahko pametne mobilne telefone polnili z enako zmogljivosti do enega metra stran od vira električne energije, to pa je znanstvenikom že uspelo dokazati z žarnico LED, ki je svetila enako čeprav je bila različno oddaljena od pomnilnika.

Polnilec za pametne mobilne telefone, tablične računalnike in druge mobilne naprave, ki bi temeljil na osnovi kvantne mehanike, bi nedvomno poenostavil njihovo polnjenje. Vprašanje pa je, kdaj bo omenjeni sistem dovolj izpopolnjen, da bo primeren za vsakdanjo uporabo. Upajmo, da se bo to zgodilo kmalu.


Prijavi napako v članku