Računalništvo, telefonija
23.08.2011 13:51
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

S kvantnim prepletanjem do popolne varnosti?

Kvantna prepletenost je pojav, kjer sta dva delca "prepletena" na način, da "telepatsko" vplivata drug na drugega.
Kvantna prepletenost je pojav, kjer sta dva delca "prepletena" na način, da "telepatsko" vplivata drug na drugega.

Na svetovnem spletu se nevarne škodljive programske kode širijo kot za stavo in iz dneva v dan je več naprednih metod napadov na informacijske sisteme. Zaradi tega je v zadnjem času šifriranje podatkov postalo ključnega pomena za zagotavljanje zasebnosti ter varovanje poslovnih in drugih skrivnosti. Čeprav danes razpolagamo s sorazmerno zelo dobrimi šifrirnimi algoritmi, so raziskovalci iz kopenhagenske univerze naredili še korak naprej v smeri zagotavljanja stoodstotno varnega prenosa podatkov med dvema točkama.

Raziskovalci iz inštituta Niels Bohr so namreč predstavili novo metodo šifriranja, ki temelji na osnovi kvantne prepletenosti (quantum entanglement). Kvantna prepletenost je pojav, kjer sta dva delca “prepletena” na način, da “telepatsko” vplivata drug na drugega. To vsaj v teoriji velja celo v primeru, da sta delca na nasprotnih koncih vesolja. Raziskovalci iz inštituta Niels Bohr so s podvigom dejansko ponovno postavili na glavo Einsteinovo najbolj znano in priljubljeno teorijo relativnosti, ki pravi, da nič v vesolju ne more potovati hitreje od svetlobe.

Medtem ko so doslej znanstveniki lahko kvantno prepletenost med dvema sistemoma obdržali kvečjemu nekaj tisočink sekunde, so raziskovalci iz inštituta Niels Bohr ta pojav zadržali dobro uro. Ker je šifriranje povezave s pomočjo kvantne prepletenosti sedaj omejeno le na univerzitetni laboratorij, bodo raziskovalci v naslednjih mesecih delali na tem, da bo novost na voljo za praktično uporabo, in sicer za šifriranje povezave med dvema komunikacijskima sistemoma. Varna povezava SSH bo verjetno kmalu postala del preteklosti.


Prijavi napako v članku