Trdi diski
17.10.2011 14:54
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

S kuhinjsko soljo do 20-terabajtnih trdih diskov

Se nam v bližnji prihodnosti obetajo prostornejši in manjši trdi diski?
Se nam v bližnji prihodnosti obetajo prostornejši in manjši trdi diski?

Kot vse kaže, se trdi diski ne bodo zlepa predali pogonom Solid State. Številni raziskovalni inštituti širom sveta namreč v njihov razvoj še vedno vlagajo zajetne kupe denarja in človeških virov. Tokrat so se nadvse izkazali raziskovalci iz singapurskega inštituta za raziskavo materialov in inženiring (Institute of Materials Research and Engineering). Ti so namreč prišli do spoznanja, da lahko z uporabo običajne kuhinjske soli (natrijev klorid) povečajo kapaciteto klasičnih magnetnih trdih diskov do kar šestkrat.

Za dosego želenega cilja so raziskovalci v sodelovanju z drugimi singapurskimi inštituti »iznašli« metodo nanovzorčenja (nanopatterning). Ta omogoča gradnjo polj magnetnih bitov na način, da imajo ti »pravilnejše« lastnosti od klasičnih naključno razporejenih. Ključno vlogo pri tem igra kuhinjska sol oziroma natrijev klorid. Z njegovo pomočjo se namreč lahko velikost magnetnih zrnc zmanjša na vsega 4,5 nanometre (namesto zdajšnjih osem nanometrov). Poleg tega so ta optimalno razporejena.

Singapurskim raziskovalcem je z novo metodo nanovzorčenja uspelo doseči gostoto zapisa na magnetnih ploščah do 3,3 terabita na kvadratni palec. Gostota zapisa na magnetnih ploščah zdajšnjih trdih diskov pa se giba okoli 0,63 terabita na kvadratni palec. To pomeni, da so raziskovalci s pomočjo kuhinjske soli dosegli kar 5,28-kratno izboljšavo. Ker metoda nanovzorčenja ne zahteva posega v obstoječi proizvodnji proces, to pomeni, da bi se zanjo lahko kar hitro ogreli vodilni proizvajalci trdih diskov. S tem bi računalničarji dobili tako prostornejše kot manjše trde diske.

Vas zanima več iz te teme?
SSD diski zunanji trdi diski

Prijavi napako v članku