Računalništvo, telefonija
18.04.2020 20:08
Posodobljeno 1 leto nazaj.

Deli z drugimi:

Share

S kamerami za merjenje temperature nazaj na delovno mesto

V danih razmerah je treba narediti vse, kar je v moči posameznika in organizacije, da se zajezijo in zmanjšajo negativni vplivi epidemije na zdravje ljudi in gospodarstvo.
Špica International organizira WEBINAR, na katerem bodo prikazali delovanje termovizijske kamere.
Špica International organizira WEBINAR, na katerem bodo prikazali delovanje termovizijske kamere.

Zaposleni v podjetjih, predvsem tam, kjer delo od doma ni mogoče, se morajo počutiti varne, saj bodo le tako delali normalno in ostali produktivni. Zgodnje odkrivanje znakov okužbe preventivno vpliva na širjenje epidemije in hkrati postavlja temelje za normalno delovanje številnih podjetij.

22.4.2020 ob 9:30 Špica International organizira WEBINAR, na katerem bodo prikazali delovanje termovizijske kamere in povezavo na sistem za kontrolo pristopa in evidenco delovnega časa.

Kot učinkovit in mednarodno preverjen način za prepoznavanje znakov okuženosti se je pokazalo merjenje telesne temperature s termalnimi kamerami. V Špici so šli še korak dlje: vzpostavili so avtomatizirano povezavo med termalno kamero ter sistemom za evidenco delovnega časa in kontrolo pristopa Time&Space. Na ta način se osebam s povečano temperaturo onemogoči vstop na delovno mesto in se jih skladno z veljavnim protokolom v podjetju praviloma izolira in napoti na merjenje temperature s kontaktnim termometrom.

Kamera, ki meri telesno temperaturo


Termovizijske kamere merijo telesno temperaturo na daljavo, torej brezkontaktno. Odlikuje jih visoka hitrost v primerjavi s kontaktnimi termometri in višja natančnost, saj posamezna meritev odstopa zgolj za +/- 0,3 stopnje Celzija. Meritve, ki odstopajo od dovoljenih temperaturnih okvirjev, sprožijo alarme in slikovna opozorila. Odlika termovizijskih kamer je njihova visoka učinkovitost oziroma hitrost merjenja, saj omogočajo meritev temperature okvirno 15 osebam naenkrat, ki pa morajo upoštevati protokol merjenja, saj le ta zagotavlja pravilno izmerjeno temperaturo.

Napredni algoritmi, vgrajeni v kamero omogočajo, da kamera ob meritvi zazna del obraza, kjer temperatura najmanj niha – to so kotički v očesu ali predel med očesom in nosom. V teh točkah se temperatura najbolj približa temperaturi v srcu ali možganih, ki sta najbolj natančna pokazatelja dejanske temperature.

Kamere tako pri meritvi ne ovira, če ima obiskovalec skoraj v celoti zakrit obraz (npr. zaščitno masko), nosi kapo ali celo čelado ter ima ob sebi še dodaten vir toplote, kot je na primer skodelica vroče kave oz. pride v prostor iz hladnega območja.

Kako poteka merjenje s termovizijsko kamero


Merjenje telesne temperature s termovizijsko kamero je eden od preventivnih ukrepov, ki služi zmanjševanju tveganja prenosa nalezljivih bolezni. Točnost meritve je v veliki meri odvisna od merilnega mesta in merilnega postopka.

Med drugim je potrebno upoštevati spodaj naštete dejavnike:

 • za točnost merjenja potrebujemo relativno kratko razdaljo (od 1,3 do 3 metre),
 • termovizijska kamera mora biti natančno umerjena,
 • temperatura prostora, kjer se izvaja merjenje, mora biti nadzorovana in stabilna,
 • meritev mora potekati v notranjih prostorih,
 • potrebno je gledati pravokotno v kamero,
 • pred kamero se je potrebno ustaviti ali se premikati zelo počasi.

V primeru povišane temperature svetujemo posvet z usposobljeno osebo za ravnanje z morebitnimi prenašalci nalezljivih bolezni.

Vstopijo naj samo osebe z normalno telesno temperaturo


Integracija termovizijske kamere s sistemom Time&Space omogoča registracijo delovnega časa ter prikaz obvestil na registracijskem terminalu Zone Touch. Povezava na sistem za kontrolo pristopa pa zagotavlja upravljanje in avtorizacijo pristopa glede na temperaturo merjenca. Vstop v prostore je tako dovoljen samo osebam z normalno telesno temperaturo.

Integracija med termovizijsko kamero poteka preko vmesnika API. Za vzpostavitev integracije potrebujemo termovizijsko kamero, napravo za umerjenje (Blackbody), ki poskrbi za visoko natančnost izmerjene temperature, registrator delovnega časa Zone Touch in krmilnike Zone Door ter platformo za evidenco delovnega časa in kontrolo pristopa Time&Space.

Kaj prinaša povezava med termovizijsko kamero in sistemom Time&Space:

 • integrirana rešitev omogoča učinkovit, udoben in varen prihod zaposlenih,
 • brezkontaktno, zanesljivo in varno meritev temperature,
 • visoko hitrost merjenja, primerno za organizacije z več zaposlenimi,
 • večjo varnost in samozavest zaposlenih, saj sodelavci nimajo povišane temperature,
 • večjo samokontrolo zaradi zavedanja, da je prihod na delovno mesto v primeru povišane temperature onemogočen.

Številne uspešne prakse pri nadzoru epidemije


Termalne kamere so bile med prvimi in najbolj učinkovitimi načini za preprečitev širjenja epidemije v številnih mestih v Aziji. Zaradi natančnih in hitrih meritev telesne temperature in preproste uporabe ter namestitve so nepogrešljive na vhodnih in izhodnih točkah številnih letališč, industrijskih kompleksov, železniških postaj ter celo vrtcev in šol.


Prijavi napako v članku