Digitalizacija
Poslovne rešitve
20.05.2022 08:01
Posodobljeno 1 mesec nazaj.

Deli z drugimi:

Share

S fleksibilnostjo in strežniki v Sloveniji postavljajo nove standarde

Kaj naj naredi podjetje, kadar potrebuje dodatne sistemske vire za določen projekt, pri tem pa zahteva visoko mero fleksibilnosti in podporo ponudnika, po možnosti v Sloveniji?

T-2 Cloud je odgovor na omenjene izzive, ponuja moderno infrastrukturno izvajalno platformo za masovno virtualizacijo. »Storitev je namenjena različnim organizacijam, javni in državni upravi, podjetjem vseh velikosti, start-up oziroma zagonskim podjetjem, lokalnim skupnostim … Namenjena je vsem, ki delajo na nekem projektu, na primer razvijajo aplikacijo in za to ne nameravajo kupovati strežnikov, saj se to preprosto ne splača. Pri nas najamejo potrebne sistemske vire in virtualne strežnike in delajo v oblaku,« samo delovanje nove storitve v praksi razloži Vladimir Smrekar, vodja oddelka za IT sistemsko integracijo pri T-2. Ko z razvojem zaključijo, se lahko odločijo za nakup lastnega strežnika in vse prenesejo v svoje okolje ali pa pustijo, da vse še naprej deluje v storitvi T-2 Cloud.

»Pomembno je, da lahko s platformo, ki jo zdaj ponujamo, podjetja testirajo svoje storitve, preden gredo v produkcijo,« pravi Rok Perčič, vodja v oddelku za prodajo poslovnim uporabnikom pri T-2. Tako končni uporabniki ne občutijo napak v produkciji, s katerimi bi se utegnili srečati, če bi podjetje, ki nekaj ponuja, storitve testiralo v živo na obstoječih platformah, spletnih straneh. Testiranje na virtualizacijski platformi, preden gre zadeva v produkcijo, je z vidika uporabniške izkušnje neprecenljivo. Nova infrastrukturna platforma T-2 tako zagotavlja strankam hitro dostopno, visokozmogljivo, po meri ukrojeno, avtomatizirano in hitro rastoče strežniško, podatkovno in razvojno okolje.

Pohvalijo se lahko, da so prvi v regiji, ki so postavili oblačno rešitev za tovrstne namene.

Dodatne sistemske vire zagotovijo v hipu

»Stranke v poslovnih procesih, ki so danes močno optimizirani, težko najdejo rezerve za testiranja, saj imajo IT oddelki svoje vire pogosto že maksimalno obremenjene. Nemalokrat se zgodi, da trg preprosto zahteva neko rešitev in podjetje oziroma njegov IT oddelek mora v trenutku zagotoviti dodatne kapacitete,« pojasni Perčič in dodaja: »Nabava namenske opreme, na primer strežniške, ni več enostavna, saj je dobavna veriga pogosto prepočasna. V tem primeru so virtualizacijski strežniki oziroma rešitve v oblaku, kot jo nudi T-2, odlična rešitev.« Čas je denar in v prihodnjih letih lahko pričakujemo, da bo z dobavo strežniške opreme še veliko težav, saj že danes opreme, ki jo podjetja naročajo, dobavitelji večinoma nimajo na zalogi. Čakalnim rokom se z dodatnimi viri, zakupljenimi v oblaku, podjetja izognejo in delajo nemoteno naprej že danes, brez nepotrebnega čakanja ter s tem povezanih finančnih posledic za čas, ko je nemoteno delo onemogočeno. Ne samo, da lahko T-2 v hipu zagotovi vire, ki jih podjetje potrebuje, podjetje jih lahko tudi kadar koli in v trenutku nadgradi, če se izkaže potreba po tem.

Fleksibilnost, ki ji ni para

Pri večini ponudnikov so podjetja primorana že vnaprej zakupiti definirane virtualne strežnike, ki jih navadno ponudniki prodajajo v natančno določenih paketih. Pri storitvi podjetja T-2 Cloud pa naročnik zakupi kvoto sistemskih virov in si samostojno zgradi, kar potrebuje. Lahko si omisli en velik virtualni strežnik ali deset manjših. Stranka si torej poljubno sestavi strežnik oziroma konfiguracijo, kakršne si želi in potrebuje sama.

»Kot že omenjeno, pri T-2 Cloud nisi omejen ne s kapaciteto ne s časom. Vire v oblaku lahko zakupiš samo za čas projekta. To je velika prednost naše storitve – fleksibilnost, ker lahko po potrebi naročiš toliko kapacitete v oblaku, kolikor je potrebuješ in za toliko časa, kot ga potrebuješ,« pravi Perčič. Benjamin Kolar, vodja sektorja za IT pritrjuje: »Fleksibilnost je zelo pomembna in obenem prinaša ‘price performance’ oziroma optimizacijo stroškov. To sta vsekakor veliki dodani vrednosti naše storitve.« Tovrstne oblačne rešitve so torej cenovno bistveno dostopnejše ter bolj smotrne od nakupa in vzdrževanja strežnika. »Fleksibilnost, ki jo nudi T-2, omogoča cenovno učinkovitost. Uporabljaš in plačaš samo tisto, kar dejansko potrebuješ,« finančni vidik kratko in jedrnato pojasni Perčič.

Rok Perčič, vodja v oddelku za prodajo poslovim uporabnikom pri T-2

»Podjetjem ponujamo platformo, na kateri lahko zgradijo tudi servise in storitve, ki jih nadalje ponujajo svojim strankam. Ni nujno, da rešitve uporabljajo samo zase,« dodatno prednost storitve omeni Smrekar.


Celovita rešitev temelji na rešitvah družbe Red Hat, ki je vodilni svetovni ponudnik odprtokodnih rešitev:

  • Red Hat® OpenStack® Platforma za masovno virtualizacijo sistemskih virov.
  • Red Hat Ceph® Storage rešitev za odprto, masivno skladišče podatkov za moderne podatkovne tokove.
  • Red Hat OpenShift® platforme za zagotavljanje izvajanja mikrostoritvene, aplikacijske platforme za t. i. kontejnerje, vključno z moduli.
  • Red Hat Advanced Cluster Management for Kubernetes za upravljanje z gručami.
  • Red Hat Advanced Cluster Security for Kubernetes za zagotavljanje varnosti znotraj in med gručami.

Omeniti velja, da se je infrastrukturna platforma T-2 Cloud uvrstila med finaliste Red Hat Digital Leaders Awards 2021.


Slovenska podpora in strežniška infrastruktura, ki se nahaja v Sloveniji

Za nas je pomembno, da lahko stranke računajo na podporo v slovenskem jeziku, prav tako se vsa strežniška infrastruktura nahaja v Sloveniji. »To je ključnega pomena. Konkurenco bijemo z največjimi svetovnimi ponudniki, pri katerih pa se v večini niti natančno ne ve, kje so locirani njihovi strežniki. Če gre kaj narobe, je to lahko velika težava, saj ne veste niti, kje so vaši podatki. Druga težava je lahko, kje se nahaja podpora. Lahko je v Indiji, lahko na drugem koncu sveta ali je sploh ni. Pri nas pa je vse locirano v Sloveniji in vedno se nas da dobiti, kar je zelo pomembno,« enega ključnih vidikov, zakaj se odločiti za T-2, pojasni Boštjan Kirm, vodja sektorja za prodajo.

Vladimir Smrekar, vodja oddelka za IT sistemsko integracijo pri T-2

Tudi sami dobro vedo, kako prav pride oblak

»Kot ponudniki telekomunikacijskih storitev tudi sami potrebujemo strežnike, ki skrbijo tako za zaledne sisteme kot za servise in storitve, ki jih ponujamo strankam,« pojasnjuje Smrekar. »Tako smo se soočili z izzivom, kako bomo vse skupaj vzdrževali, avtomatizirali, ponujali našim internim službam, ko se pojavi potreba po dodatnih sistemskih virih. Prišli smo do zaključka, da lahko rešitev, ki bi zadostila našim potrebam, najdemo v oblačni virtualizacijski platformi. Hkrati smo se odločili, da lahko enako storitev ponudimo tudi svojim strankam, v tem primeru podjetjem s podobnimi izzivi in potrebujejo take rešitve.«

»Za uporabo omenjenih rešitev nikakor ni pogoj, da ste stranka T-2. Namenjene so tako slovenskim kot tujim podjetjem in organizacijam,« razlaga Perčič.

Izjemno visoka razpoložljivost

»Mi imamo horizontalno in vertikalno skalabilnost oziroma modularnost. Pri horizontalni gre za to, da imaš eno aplikacijo na enem strežniku. Če ta strežnik preneha delovati, jo pobereš na drugem strežniku. Pri vertikalni pa gre za to, da je aplikacija sposobna živeti na dveh strežnikih in komunicirati. Na ta način povečaš skalabilnost. V primeru kritičnega izpada strojne opreme se aplikacija lahko dvigne na drugi strojni opremi,« pojasnjuje Kolar. Preprosto povedano gre za to, da T-2 Cloud omogoča visoko razpoložljivost, in tudi če bo na glavni enoti kar koli narobe, bo aplikacija še vedno delovala v oblaku.

T-2 je poleg tega, da je ponudnik oblačnih storitev, tudi internetni ponudnik in lahko zaradi te kombinacije ponuja naprednejše rešitve. »Pod eno streho združujemo ves strokovni kader, ki nastopa v teh rešitvah, kar pomeni, da lahko strankam svetujemo tudi z nasveti in izkušnjami, ki jih pri T-2 res ne manjka,« zaključi Perčič.

Več o omenjenih rešitvah najdete na spletni strani www.t-2.net/t-2-cloud. (P.R.)


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
oblak

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem T-2 d.o.o
Za več informacij so vam na voljo pri T-2 d.o.o
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem T-2 d.o.o? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

TMSA.PINTAR d.o.o.

Podsabotin 47, 5211 Kojsko, Tel: 041 695 667

VENUM PC

Cesta Jaka Platiše 18, 4000 Kranj, Tel: 06 999 39 83
Gaming računalniki, kot ste si jih vedno želeli Venum PC je inovativno podjetje, ki se ukvarja s servisom, odkupom in prodajo računalniške opreme. Na njihovi spletni strani ... Več

OSIR-ERPIS d.o.o.

Tehnološki park 24, 1000 Ljubljana, Tel: 041 740 273
Pomembno je izbrati pravega ponudnika programskih rešitev, kar pa ni vedno lahka izbira. Na srečo vam v podjetju OSIR-ERPIS d.o.o. olajšajo izbiro s svojo celovito ponudbo Oracle ... Več

CDS COM d.o.o.

Pot k sejmišču 30, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 580 96 50
Podjetje CDS COM d.o.o. je na slovenskem trgu prisotno že več kot 30 let. Prepoznavno je kot kvaliteten distributer in serviser strojne opreme za potrebe digitalnega tiska. Poleg ... Več