Telefoni
20.04.2021 11:15
Posodobljeno 6 dni nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Rusi razvili baterijo, ki se polni desetkrat hitreje

Novodobne baterije bi lahko bile med nami že v roku nekaj let!
Novodobne baterije bi lahko bile med nami že v roku nekaj let!

Sodobni mobilni telefoni srednjega in višjega cenovnega razreda so opremljeni z velikimi zasloni in nadvse zmogljivo strojno opremo. Težava pa je seveda v avtonomiji delovanja, saj ta zaradi neprestane uporabe le redkokdaj preseže en dan. Ker uporabnikom za polnjenje mobilne naprave pogosto primanjkuje časa, so ruski znanstveniki zasnovali nadvse zanimivo baterijo.

Po petih letih predanega dela je tamkajšnjim znanstvenikom uspelo razviti baterije, ki temeljijo na osnovi nikelj-selen tehnologije. Njihova največja prednost je hitro polnjenje. V primerjavi z današnjimi litij-ionskimi baterijami, jih je mogoče napolniti kar desetkrat hitreje. Nove baterije bodo sprva namenjene zgolj mobilnim telefonom in manjšim prenosnim napravam.

Baterije s sistemom hitrega polnjenja lahko namreč shranijo od 30 do 40 odstotkov manj električne energije v primerjavi z litij-ionskimi baterijami. Zaradi tega jih (vsaj zaenkrat) še ne bomo ugledali v prenosnih računalnikih ali električnih vozilih. Po drugi strani pa ima novost poleg hitrega polnjenja še številne druge prednosti. Med njimi najdemo delovanje pri izredno nizkih temperaturah ter odpornost na požare in eksplozije, ki jih lahko povzroči poškodba baterije. Nove baterije so tudi prijaznejše do okolja, saj v primerjavi s klasičnimi baterijami vsebujejo precej manj kovin.


Prijavi napako v članku