Računalništvo, telefonija
04.05.2019 09:06

Deli z drugimi:

Share

Rusija izvedla prvi korak k oblikovanju lastnega interneta

Rusija naj bi vajo popolnega odklopa od svetovnega spleta izvedla še pred poletjem.
Rusija naj bi vajo popolnega odklopa od svetovnega spleta izvedla še pred poletjem.

V letu 2018 so v Rusiji sprejel odločitev, da morajo vsa telekomunikacijska podjetja v državni lasti izvesti posebno vajo, ki vključuje popoln odklop od svetovnega spleta. S to vajo želi Rusija dejansko preveriti, kako neodvisna ali odvisna je od interneta. To bo tudi podlaga za oceno, ali se lahko država popolnoma izolira od svetovnega spleta v primeru kibernetskega napada.

Poleg obrambe pred zunanjimi hekerskimi napadi morajo ruski telekomunikacijski operaterji vzpostaviti lastno infrastrukturo, ki jo potrebujejo za zagotavljanje dostopa do svetovnega spleta preko tako imenovanih kontrolnih točk. Nadzorna zvezna svetovalna agencija Roskomnadzor (The Federal Service for Supervision of Communications, Information Technology and Mass Media) pa bo poskrbela, da se na spletu ne bodo izvajale nezakonite dejavnosti. Hkrati bo tudi nadzirala, da bodo vse povezave med ruskimi uporabniki ostale znotraj meja države, namesto da bi “potovale” po strežnikih po vsem svetu, kjer bi promet lahko kdo prestregel in ga celo spremenil.

Čeprav je oblikovanje ruskega interneta trenutno zgolj zamisel na papirju, so bile nedavno razkrite podrobnosti, ki kažejo na to, kako Rusija namerava uresničiti to zamisel v praksi. Kot že omenjeno bo ruski internet pod nadzorom ruske telekomunikacijske agencije Roskomnadzor, ta pa bo morala zagotoviti razpoložljivost vseh komunikacijskih storitev v Rusiji v izrednih razmerah. Poleg tega bo motala poskrbeti še za prekinitev povezave ruskega svetovnega spleta s preostalim svetom.

Na odgovor na vprašanje, ali bo ruski internet sčasoma postal resničnost, bo treba še nekoliko počakati. Vse aktivnosti v Rusiji pa kažejo na to, da ruska vlada s tem projektom misli resno.


Prijavi napako v članku