Računalništvo, telefonija
27.08.2018 06:21
Posodobljeno 3 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Rusi presenetili s futurističnim robotom Igorek

Rusi presenetili s futurističnim robotom Igorek
Rusi presenetili s futurističnim robotom Igorek

Znanstveniki so že večkrat opozorili na nevarnost tako imenovanih “robotov morilcev” ali naprav, kot so brezpilotna letala in roboti, namenjeni vojskovanju. Pri tem gre predvsem za tiste naprave, ki jih poganja umetna inteligenca in ki lahko same odločajo o izvedbi napadov. K sreči so pri ruskem orožarskem podjetju Kalashnikov ubrali povsem drugo pot, ko so pripravljali robota z oznako Igorek.

Igorek ali mali Igor je bil javnosti predstavljen na nedavnem orožarskem sejmu Army 2018. Gre za štiri metre visoko in okoli štiri tone težko vojaško “čudo”. Oklep robota je izdelan iz neprebojnega jekla, upravljanje pa poteka s pomočjo vodil, ki se nahajajo v notranjosti kabine. Ker je trenutno različica robota pretežka in okorna za bojevanje, so se inovativni inženirji pri ruskem podjetju Kalashnikov že zavezali, da bodo izboljšano različico robota pripravili že v letu 2020.

Igorek zagotovo ne bo sodeloval v bojnih misijah, je pa poskrbel za veselje na družbenih omrežjih, kjer je navdušil predvsem ljubitelje znanstvenofantastičnih filmov. Zagotovo pa je pripomogel tudi k boljšemu obisku vojaškega sejma Army 2018, katerega osnovni cilj je privabiti čim več tujih kupcev ruske vojaške opreme, hkrati pa predstavlja še platformo za vojaško sodelovanje z drugimi državami.


Prijavi napako v članku