Računalništvo, telefonija
02.10.2018 09:24
Posodobljeno 3 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Rubikova kocka, ki se sestavi kar sama

Rubikova kocka, ki se sama sestavi, je navdušila že mnoge.
Rubikova kocka, ki se sama sestavi, je navdušila že mnoge.

Rubikova kocka (prvotno poznana kot magična kocka) je vrsta znane mehanske uganke in igrače, ki jo je leta 1974 izumil nadobudni in mednarodno priznani madžarski izumitelj, kipar in profesor arhitekture Ernő Rubik. Ta kocka je danes seveda priljubljena tako med mladimi kot med starejšimi. Rešitev Rubikove kocke je zaradi številnih možnih kombinacij vse prej kot preprosta, saj od igralcev zahteva veliko spretnostni in znanja.

Ker je ta povzročala težave tudi uporabniku spletnega portala YouTube s psevdonimom Human Controller, je k izzivu Rubikove kocke pristopil nekoliko drugače. Ustvaril je namreč takšno, ki se lahko sestavi kar sama, saj se v njeni notranjosti nahajajo tako električni motorji kot namenski miniaturni računalnik. Pri tem si je možakar pomagal s tridimenzionalnim tiskalnikom in miniaturnim računalnikom vrste Arduino.

Čeprav gre za relativno preprosto rešitev, je ta navdušila mnoge ljubitelje Rubikove kocke in robotike po svetu. Kako se samodejno zložljiva Rubikova kocka obnese v praksi, pa si lahko ogledate na povezavi http://bit.ly/2IAkICJ.


Prijavi napako v članku