Poslovne rešitve
29.07.2021 13:00
Posodobljeno 2 meseca nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Do več nakupov s spletno trgovino ali pristajalno stranjo?

Katera oblika spletnega mesta vam bo prinesla več naročil?
Katera oblika spletnega mesta vam bo prinesla več naročil?

Obvezna oprema vsakega spletnega trgovca je spletno mesto, na katerem lahko obiskovalci kupijo njihove izdelke. Najpogosteje se trgovci odločijo za spletno trgovino ali pristajalno stran.

Katero uporabljate vi in ali ste prepričani, da ste se odločili pravilno? Pa poglejmo.

Kdaj izbrati spletno trgovino?

Če prodajate več izdelkov, je spletna trgovina odlična izbira. Trgovine, ki ponujajo več izdelkov, imajo običajno večjo povprečno vrednost naročila ali AOV. To pomeni, da stranke pogosto kupijo več kot en izdelke, kar je za vas odlična novica.

Kdaj izbrati pristajalno stran?

Pristajalna stran ali landing page je odlična izbira, če se želite osredotočiti na posamezen izdelek. Pristajalne strani, ki ponujajo le en izdelek, imajo običajno višjo stopnjo konverzije. Obiskovalci se osredotočijo samo na izdelek, ki ga prodajate, zato je večja verjetnost, da nakup opravijo.

Predstavljajte si, da kupujete sesalnik. Obiščete spletno trgovino z gospodinjskimi aparati, ki ponuja več kot 80 različnih sesalnikov. Široka izbira vas navduši, hkrati pa ste tudi rahlo zmedeni zaradi velikega števila tehničnih detajlov in specifikacij, ki jih morate med seboj primerjati. Po 15 minutah in 28 odprtih zavihkih se odločite zapreti brskalnik in nakup preložiti na drug dan. Se sliši znano?

Široka izbira ni vedno pozitivna stvar. Poglejmo si, zakaj ne.

Stopnja konverzije

Pristajalne strani imajo običajno 20 – 30 % višjo stopnjo konverzije od spletnih trgovin, ker se izognejo zgoraj opisani situaciji. Obiskovalcev pri nakupovanju nič ne zmoti. Obiščejo pristajalno stran, si ogledajo izdelek in če jim je ta všeč, nakup opravijo in proces je zaključen.

Pristajalne strani imajo še eno prednost. Usmerjene so na rešitev določenega problema, zato so posebej uspešne pri izdelkih, ki so povezani z zdravjem, lepoto ipd. 

Izgubljate lase? Tukaj je serum proti izpadanju las. Pogosto zbolite? Tukaj je dodatek za krepitev imunskega sistema. Težko zaspite? Tukaj je čaj za pomiritev. Vidite? Najdite težavo in ponudite rešitev.

Informacije na pristajalni strani vam dajo takoj vedeti, kako bo izdelek rešil vašo težavo, posebaj, če ste tja prišli s klikom na oglas. Predstavljajte si, da bi vas oglas za izdelek proti izpadanju las pripeljal na stran z več kot 50 različnimi šamponi, serumi in dodatki. Mislite, da bi kaj kupili?

Za izdelke, kot so oblačila, modni dodatki in drugi izdelki, katerih izbira je odvisna od okusa obiskovalca, bolje delujejo spletne trgovine. Ponujajo vam več različnih možnosti in omogočajo, da brskate, dokler ne najdete izdelka (ali dveh ali treh), ki vam je všeč.

Postopek naročanja

Najuspešnejše pristajalne strani imajo obrazec za naročilo kar na dnu strani, da kupcu izdelka ni potrebno dajati v košarico in se prebijati skozi več korakov, da zaključi nakup. Enostaven postopek naročanja običajno pomeni višjo stopnjo konverzije

Če mora kupec za uspešen zaključek nakupa opraviti več korakov, mu to daje več možnosti, da si premisli. Dolgi obrazci za naročanje, ki od vas zahtevajo registracijo, datum rojstva vašega psa in dekliški priimek vaše babice, običajno niso uspešni. OK, tukaj smo pretiravali, amapak razumete, kam ciljamo. Postopek nakupa v vaši spletni trgovini naj bo čim bolj preprost in enostaven. To ima lahko velik vpliv na vaše rezultate.

Plačilo po povzetju

Če kot možnost plačila ponujate plačilo po povzetju, morate vedeti, da imajo pristajalne strani običajno višji delež neprevzetih paketov kot spletne trgovine. Zakaj? Običajno je večina obiskovalcev pristajalnih strani impulzivnih kupcev, ki si včasih kasneje premislijo, še posebej, če izdelka še niso plačali. Čeprav to za večino spletnih trgovcev ne predstavlja večje težave, je ta podatek vseeno dobro upoštevati.

Administracija

Podjetja, ki uporabljajo pristajalne strani, imajo le-teh običajno več. Več strani pomeni več administracije, programiranja, bolj zapleten postopek oglaševanja itd. Če imate samo eno spletno trgovino, boste na tem področju prihranili nekaj časa (in živcev).

OK, čas je za končno razsodbo.

Spletna trgovina

 • Boljša izbira, če prodajate več izdelkov
 • Nižja stopnja konverzije (CR)
 • Višja povprečna vrednost naročila (AOV)
 • Daljši postopek naročila
 • Manjši odstotek neprevzetih paketov (plačilo po povzetju)
 • Manj administracije

Pristajalna stran

 • Boljša izbira, če prodajate samo en izdelek
 • Višja stopnja konverzije (CR)
 • Nižja povprečna vrednost naročila (AOV)
 • Hitrejši postopek naročila
 • Večji odstotek nezahtevanih paketov (plačilo po povzetju)
 • Več administracije, če imate več pristajalnih strani

In zmagovalec je …  odvisen od vas. Glede na vse, kar smo opisali, se morate sami odločiti, katera izbira vam bo prinesla boljše rezultate.

Če imate več izdelkov, a vas pristajalna stran vseeno mika, jo preizkusite in rezultati vas morda presenetijo. Pomembno je le, da jih ustrezno spremljate. Če se vam zdi, da pri tem potrebujete pomoč, preizkusite ROAS monster – orodje, ki rezultate vaših oglasov združi s prodajo iz spletne platforme ter preračuna vse pomembne metrike, ki jih potrebujete za sprejemanje odločitev. Prav tako vam v realnem času prikazuje AOV, CPO in ROAS vsakega posameznega izdelka ki ga prodajate, zato vedno veste, kakšen je vaš trenutni uspeh. In še najboljša novica? Lahko ga 30 dni uporabljate brezplačno.

Prijavite se na video predstavitev ROAS monstra

 • Po oddani prijavi boste prejeli povezavo do video klica.
Vas zanima več iz te teme?
ROAS CPO ROAS monster

Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

MOJA ZAPOSLITEV d.o.o., Optius.com

Borovec 2, 1236 Trzin, Tel: 01 810 02 00
Karierni portal Optius.com Optius.com je eden izmed večjih karierno zaposlitvenih portalov v Sloveniji. Že enajsto leto ga upravlja in sooblikuje strokovna ekipa, katere poslanstvo ... Več

RESULT d.o.o.

Celovška cesta 182, 1000 Ljubljana, Tel: 01 542 17 80
RESULT d. o. o. je podjetje, usmerjeno v razvoj poslovnih informacijskih rešitev. Sodelujejo tudi z večjimi svetovnimi podjetji, kot sta na primer IBM in Microsoft. Pri delu upoštevajo ... Več
Zlati partner

TELEMACH d.o.o.

Brnčičeva ulica 49a, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 070 700 700
Telemach je eno glavnih telekomunikacijskih podjetij v Sloveniji in hkrati najhitreje rastoči mobilni operater v državi. Uporabnikom ponuja napredne televizijske storitve v ločljivostih ... Več

ZwCAD SLOVENIA

Prečna 9b, 2000 Maribor, Tel: 02 471 12 40
ZwCAD Slovenia pod okriljem podjetja Birocom 2000 d.o.o. ponuja rešitve na področju CAD, CAD/CAM in CAE programske (in strojne) opreme. Več