Računalništvo, telefonija
14.05.2020 07:00
Posodobljeno 1 leto nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Rittal – eno izmed prvih industrijskih podjetij z omrežjem 5G

.. Rittal je eno izmed prvih industrijskih podjetij, ki je sprejelo omrežje 5G. Pred koncem leta bo v novi tovarni v mestu Haiger vzpostavljeno popolno zasebno 5G omrežje. Prvi testni projekti, kot sta na primer nadzor in analiza proizvodnje, so že bili potrjeni ..
Rittal - eno izmed prvih industrijskih podjetij z omrežjem 5G
Rittal - eno izmed prvih industrijskih podjetij z omrežjem 5G

Rittal želi v realnem proizvodnem okolju v mestu Haiger čim hitreje vzpostaviti in uporabiti 5G mobilno komunikacijsko omrežje. Nova brezžična tehnologija je namenjena pospeševanju in poenostavitvi podatkovnega prometa – na primer z video prikazom primerjave zalog s shranjenimi podatki o naročilih in postopnim izvajanjem analitike za preventivno vzdrževanje.

“Zmogljiva 5G omrežna tehnologija nam omogoča še večji izkoristek potenciala in prednosti digitalizacije naših proizvodnih procesov. To želimo dvigniti na višjo raven in povečati prilagodljivost ter učinkovitost našega proizvodnega procesa“, je povedal Carsten Röttchen, direktor mednarodne proizvodnje pri podjetju Rittal.

Z novim omrežnim standardom 5G lahko podatke obdelujemo s hitrostjo 10 gigabitov na sekundo. To je 100-krat hitreje kot pri sedanjem standardu LTE. 5G velja za tehnologijo prihodnosti, kar pomeni, da bo mogoče industrijske proizvodne procese še bolj povezati, nadzorovati in v celoti izkoristiti potencial industrije 4.0.

“Pričakujemo, da bodo visoke pasovne širine, nizki časi zakasnitve, zmogljivosti obdelave v realnem času, izboljšana razpoložljivost in visoka stopnja zanesljivosti zagotovili nadaljnjo izboljšanje proizvodnih procesov v našem proizvodnem obratu, saj bomo tehnologijo 5G lahko vključili v ključne dele proizvodnje in nadzornih sistemov, ki so pomembni po prvih preizkusih delovanja”, je še razložil gospod Röttchen.

Robni podatkovni center v oblaku v delovanju

V prihodnosti bo mogoče hitreje kot kadarkoli prej v robnem ali spletnem podatkovnem centru v oblaku zbirati ustvarjene podatke, ki so potrebni pri senzorjih, sestavnih delih, strojih ali robotih ter jih analizirati in ovrednotiti z umetno inteligenco (AI). IT zahteve so v novi tovarni v mestu Haiger že izpolnjene. ONCITE na primer že obratuje. To je visoko razpoložljiv robni spletni podatkovni center, osnovan na principu AI (umetne inteligence) za hitro obdelavo in analizo industrijskih podatkov v realnem času. Ta edinstvena rešitev, ki je nedavno prejela nagrado “Innovation Champions Award”, je že na voljo na trgu. “Uporabnikom bomo ponudili 5G tehnologijo kot komponento izdelka ONCITE takoj, ko bodo testi v tovarni Haiger uspešno zaključeni”, je povedal dr. Ritz, generalni direktor German Edge Cloud, član skupine Friedhelm Loh Group.

“Pripravljeni smo na zagon. Naslednje korake lahko storimo takoj, ko proizvajalci 5G tehnologije ponudijo ustrezne naprave. Pričakujemo, da bo vzpostavitev tehnologije za prve preizkuse končana do konca leta 2020“, je razložil Andreas Huck, direktor nadzora, financ, IT in HR oddelkov v podjetju Rittal.

Visoko avtomatizirana proizvodnja

V novih poslovnih prostorih s površino 24.000 kvadratnih metrov bo kmalu na voljo več kot 100 visokotehnoloških strojev. Vsak dan bodo skupaj izdelali približno 9.000 kompaktnih ohišij AX in majhnih ohišij KX, kar na letni ravni predstavlja kar 35.000 ton predelanega jekla.

Danes nadzorni sistemi višje ravni že združujejo stroje in sisteme za upravljanje ter oblikujejo komunikacijsko omrežje po standardih industrije 4.0. V obratu deluje dvajset transportnih sistemov brez voznikov. Pakiranje, označevanje in prenos v distribucijski center se prav tako izvaja samodejno. Inteligentni sistemi z možnostjo učenja pa omogočajo preventivno vzdrževanje, kar preprečuje nastanek napak in zmanjšuje izpade proizvodnih procesov.

Avtomatizirana obravnava naročil bo zagotovila stalno razpoložljivost standardnih izdelkov in pripomočkov v bližnjem globalnem distribucijskem centru (Global Distribution Center), s čimer je vzpostavljena popolna digitalna procesna veriga, od konfiguracije in razvoja s strani uporabnika do pošiljanja končnega naročila.

Več najdete na spletni strani podjetja Rittal: https://www.rittal.com/si-sl/. (P.R.)

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem RITTAL d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri RITTAL d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem RITTAL d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

E-LABORAT d.o.o.

Letališka cesta 5, 1000 Ljubljana, Tel: 01 565 52 92
E-laborat, svetovalno analitična družba, d.o.o. je vodilni slovenski center za raziskave poslovnega interneta. Vsako leto analizirajo poslovno učinkovitost več kot tisoč spletnih ... Več
Zlati partner

SIMBIOZA GENESIS, so.p.

Letališka cesta 3, 1000 Ljubljana, Tel: 040 336 311
e-Simbioz@ je projekt Simbioze Genesis, socialnega podjetja, ki ga od začetka leta 2015 izvajajo z namenom izboljšanja in nadgrajevanja računalniških znanj vseh generacij v okviru ... Več
Zlati partner

SAMSUNG GmbH, podružnica v Ljubljani

Letališka cesta 29a, 1000 Ljubljana, Tel: +386 80 697 267
Samsung Electronics Co. je vodilni tehnološki gigant, ki navdihuje svet ter oblikuje prihodnost s prodornimi zamislimi in tehnologijami. Njihova poslovna filozofija, ki temelji na ... Več
Zlati partner

TEHNOLOŠKI PARK LJUBLJANA d.o.o.

Tehnološki park 19, 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 34 01
Tehnološki park Ljubljana (TP LJ) kot mednarodni tehnološki hub, kjer se stikajo vrhunske tehnologije, srečujejo najboljša razvojna podjetja in nastajajo nove tehnološke zgodbe. ... Več