Računalništvo, telefonija
04.11.2017 18:00

Deli z drugimi:

Share

Resnica o prisrčnih živalicah na internetu

Resnica o prisrčnih živalicah na internetu
Resnica o prisrčnih živalicah na internetu

Na družbenih omrežjih radi gledamo simpatične živalice. Če pogledamo število ogledov, ki jih prejmejo videi takšnih in drugačnih živali, nam je lahko kaj hitro jasno, da ljudje res uživamo ob tem. Če so živali bolj ali manj v naravnem okolju, s tem seveda ni nič narobe. Težava se začne, ko smo navdušeni nad simpatičnimi živalicami, ki v resnici trpijo, ki so se primorane obnašati povsem nenaravno …

Po družbenih omrežjih vedno znova naletimo na posnetke divjih živali, s katerimi se slikajo turisti. Pa tudi domačih živali, ki znajo neverjetne trike, so preoblečene v kostume … Prisrčno, simpatično, zanimivo, …, kakšne pa so okoliščine, da je taka fotografija nastala? Je žival pri tem trpela? Velikokrat je odgovor da.

Resnica je morda drugačna kot se nam zdi na prvi pogled

Še posebej simpatični so čokati loriji, ki so videti žgečljivi, saj dvignejo svoje roke. A resnica je vse prej kot simpatična. Mala živalica je namreč na smrt prestrašena. Dvig rok je njena samoobramba, saj ima pod pazduho žlezo, ki proizvaja strup. Takšni in podobni primeri so številni po vsem svetu in ljudje se sploh ne zavedamo, da za “5 minut” slave v resnici žival spravljamo v nelagoden položaj.

Velikooka žival v ujetništvu se večinoma ne more braniti, saj ji populijo zobe, opozarjajo pri Guardianu. Številni loriji so iztrgani iz svojega naravnega habitata in zapakirani v kletkah prepotujejo pol sveta, da si nekateri bogataši zadovoljijo svoje želje imeti čim bolj eksotično divjo žival. Med bogatimi Arabci je menda zelo priljubljeno tudi, da si za domačega ljubljenčka umislijo geparda.

Dotična živalska vrsta, čokati loriji, bi naj izumrli v naslednjih petih letih. Trg, kjer se te živali prodajajo, cveti in eden glavnih razlogov, zakaj je temu tako je, ker ljudje množično in navdušeno spremljamo videe na razmih družbenih omrežjih in protalih.

Kaj pa druge živali?

Pri Guardianu pišejo, da čokati loriji niso edine živali, ki jih uporabniki interneta popolnoma narobe dojemamo. Zagotovo smo si vsi že kdaj pogledali kak posnetek psa, ki hodi po zadnjih nogah kajne? Ste se kdaj vprašali, koliko časa je trajalo učenje tega psa? Kaj pa medved? Dejstvo je, da medved ne hodi kot človek. Precej posnetkov smo našli tudi na temo žab, ki spuščajo nevsakdanje glasove. A se morda zavedamo, da so ti glasovi, v resnici klici na pomoč? Vse te nevsakdanje aktivnosti sicer navadnih živali, internet oz. avtorji vsebin izkoriščajo sebi vprid in si tako dvigujejo število ogledov. Pri Guardianu poročajo, da je meja med mučenjem in zabavo zelo tanka.

Kako pa vedeti, kdaj je fotografija kruta in kdaj ne? Pri Guardianu so zapisali, da s fotografijo same živali ni nič narobe, ko pa jih začenjamo postavljati v nenavadne situacije, pa se mučenje že lahko začne …


Prijavi napako v članku