Računalništvo, telefonija
23.06.2020 12:30
Posodobljeno 9 mesecev nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Regionalni podjetniki do uspeha z metodo design thinking

doc. dr. Blaž Zupan
doc. dr. Blaž Zupan

V Ljubljani je v okviru medregijskega projekta izobraževanja podjetnikov, v sodelovanju z Gea College in ABC pospeševalnikom iz Ljubljane, nastala serija kratkih video predavanj, namenjena razvoju in podpori lokalnega podjetniškega okolja.

Design Thinking je metodologija, ki izhaja iz potreb uporabnika oziroma kupca, s pomočjo hitro podpiramo in testiramo rešitve za iskanje trgov. Osredotoča se na spoznavanje potencialnega uporabnika in razumevanje njegovega obnašanja, potreb in vrednot.

Predavanje, ki so ga v mesecu februarju 2020 posneli v Ljubljani, je bilo izvedeno v okviru ameriškega programa podjetniških izmenjav Professional Fellows program (PFP). PFP je dvosmerni program izmenjav podjetnikov, namenjen promoviranju medsebojnega sodelovanja, pospeševanja podjetništva in pridobivanja podjetniških veščin. Program je namenjen tudi oblikovanju trajnostnih partnerstev med uveljavljajočimi mladimi vodji tujih držav in ZDA. Izvedbo je sponzoriral Urad za izobraževanje in kulturo (ECA) ameriškega zunanjega ministrstva ter organizacija American Councils for International Education (ACIE).

Rdeča nit: iskanje inovativnih podjetniških rešitev

Tokrat je bil gostujoči predavatelj doc. dr. Blaž Zupan, sicer tudi sam uspešen podjetnik in namestnik predstojnice katedre za podjetništvo na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani. Dogodek je moderiral Alumni programa PFP, Marko Lavrenčič. Predavanje je namenjeno širši publiki in zato objavljeno v obliki serije video predavanj v angleškem jeziku.

Rdeča nit predavanja je iskanje inovativnih podjetniških rešitev, pri čemer se morajo podjetniki znati osredotočiti tako na sebe, kot tudi na svoje potencialne kupce. Na predavanju so bili tako predstavljeni procesi, katere mora podjetnik obvladati, da bi čim hitreje in čimbolj učinkovito oblikoval rešitev za potencialne uporabnike, ki jih bodo ti na koncu tudi želeli kupiti.

Predavanje je bilo zasnovano interaktivno, na njem so sodelovali tudi udeleženci, je v svoji video različici razdeljeno na 20 krajših delov, dolgih do 10 minut. Ti vodijo podjetnike čez celoten proces inoviranje podjetniške rešitve in predstavljajo metode, ki omogočajo oblikovanje rešitev za uporabnike. Dodana vrednost predavanj je tudi ta, da lahko bodoči podjetniki spoznavajo primere in klasične napake pri oblikovanju rešitev za uporabnika, da bi se ti tako lahko izognili neljubim posledicam že na začetku svoje podjetniške poti.

Ostali pomembni sestavni deli procesa podjetniškega inoviranja so tudi, podjetniški »mindset« oz. miselnost, ki je nujen, da se lahko uspešno izpelje celoten proces, kako biti kreativen in znati gledati na situacijo iz več različnih zornih kotov. Še posebej pomembno področje, kjer udeleženci dobijo neprecenljive informacije, je način in metode uspešnega komuniciranja s svojimi bodočimi kupci, ki bodo vsakemu bodočemu podjetniku pomagale oblikovati prototip rešitve in ga uspešno testirati na trgu.

Velja dodati, da ob spoznavanju procesa Design Thinking, lahko udeleženci spoznavajo osebne izkušnje doc. dr. Blaža Zupana, ki je predstavil marsikatero prigodo in poudaril tri osnovna pravila, ki so nujna za uspešno izpeljavo podjetniške ideje.

Glede na odmevnost te zanimive spletne delavnice je bilo odločeno, da bo ta v nadaljevanjih objavljena na tej Facebook strani, kjer je možno postavljati vprašanja in sodelovati v razpravah. Posneta je bila v angleškem jeziku, tako da jo lahko izkoristijo tako domači kot tudi tuji podjetniki ter študenti.

O vodenju ekip na daljavo

Kot poseben dodatek prvemu predavanju, bo na voljo tudi predavanje o vodenju ekip na daljavo, podjetnice Maje Jovičić, ki deluje v tehnološkem podjetju WaySeven Technologies in je tam odgovorna za komunikacijo. Slednje se je v obdobju globalizacije in zadnjem času zdravstvenih kriz, izkazalo še za kako pomembno.

Izobraževalni dogodek ALUMNI Professional Fellows programa (PFP) je bil izpeljan ob podpori Urada za izobraževanje in kulturo (ECA) ameriškega zunanjega ministrstva ter ob so-sponzorstvu organizacije American Councils for International Education (ACIE). Izjava o omejitvi odgovornosti – Pogledi in mnenja organizatorjev in izvajalcev izobraževalnega dogodka ne odražajo nujno uradnih stališč ECA in ACIE.


Prijavi napako v članku