Računalništvo, telefonija
24.05.2024 08:52
Posodobljeno 1 mesec nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Reddit sklenil dogovor z OpenAI

Reddit bo z novim dogovorom dobil dostop do tehnologije podjetja OpenAI za izdelavo funkcij umetne inteligence, OpenAI pa bo dobil dostop do objav na Redditu, ki so za učenje ChatGPT-ja lahko prava zakladnica.

Podjetje OpenAI je podpisalo pogodbo o dostopu do vsebine podatkovnega programskega vmesnika (API) Reddita v realnem času, kar pomeni, da lahko v ChatGPT-ju in drugih novih izdelkih prikaže razprave s tega spletnega mesta. Gre za podoben dogovor, kot ga je Reddit v začetku tega leta podpisal z Googlom in naj bi bil vreden 60 milijonov dolarjev.

Dogovor bo Redditu tudi »omogočil uvedbo novih funkcij, ki jih poganja umetna inteligenca, tako za Redditorje kot moderatorje«, ter uporabo velikih jezikovnih modelov OpenAI za izdelavo aplikacij.

Uporabniki Reddita so lansko leto uprizorili množičen upor, ker se niso strinjali, kako vodstvo Reddita upravlja platformo, zato bo zanimivo spremljati, kako se bodo odzvali na najnovejši dogovor. Več kot 7000 podskupin na Redditu je junija 2023 začasno zaprlo vrata, potem ko so uporabniki protestirali proti Redditovim spremembam cen uporabe programskega vmesnika.

Nedavno sta dogovor sklenila tudi platforma Stack Overflow in OpenAI. V protest so uporabniki želeli izbrisati svoje najbolj obiskane odgovore, ker niso želeli, da se jih uporablja za učenje velikih jezikovnih modelov. Platforma je njihov poskus zaustavila in tudi blokirala uporabnike. Slednji so platformi očitali, da jim ni dala možnosti odločitve, ali bodo pri tem sodelovali ali ne.

Vrnimo se k Redditu in Opan AI. Finančni podatki dogovora niso bili razkriti, so pa delnice Reddita po razkritju dogovora poskočile za 10 odstotkov.

»Reddit je postal eden največjih odprtih internetnih arhivov pristnih, pomembnih in vedno aktualnih človeških pogovorov o vsem in vsakomur. Vključitev v ChatGPT potrjuje naše prepričanje o povezanem internetu, pomaga ljudem najti več tistega, kar iščejo, novemu občinstvu pa pomaga najti skupnost na Redditu,« pravi Steve Huffman, izvršni direktor Reddita.

To je kar velik premik za podjetje, ki v preteklosti ni bilo naklonjeno podjetjem, ki so želela prečesavati njihove forume za uporabo podatkov. Daleč nazaj so zagrozili celo Googlu, da bodo blokirali njihove brskalnike, če bodo še naprej uporabljali podatke njihovih uporabnikov. V podskupini za ChatGPT so bili do moderatorjev ostri zaradi uporabe logotipa ChatGPT, ker naj bi s tem kršili avtorske pravice podjetja OpenAI.

Kot vedno, ko teče beseda o umetni inteligenci, se že pojavljajo pomisleki o avtorstvu. Kdo je v tem primeru lastnik vseh teh podatkov? Uporabnik ali platforma?


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

8000plus d.o.o.

Kajuhova ulica 64, 2310 Slovenska Bistrica, Tel: 064 248 123 (podpora), 031 782 321 (nakup)
8000plus: 1, 2, 3 – vse digitalne rešitve na enem mestu Od spletnega gostovanja, oblačnih rešitev in programiranja do urejanja dokumentacije za razpise, kibernetske varnosti, ... Več
Zlati partner

XENON FORTE d.o.o.

Letališka cesta 29, 1000 Ljubljana, Tel: 01 548 48 00
Xenon forte d.o.o. je podjetje s 30-letno tradicijo. V celotnem času svojega obstoja se zavzema za odličnost in verodostojnost. Skupaj s podjetji Xenon forte Zagreb d.o.o., Xenon ... Več

UV LED TISKALNIK

Brezje pri Dobrovi 74b, 1356 Dobrova, Tel: 041 735 643
Tisk Tavčar Tisk Tavčar d.o.o. je v osnovi družinsko podjetje z 20-leti grafičnih izkušenj, pa tudi strojništvo in elektronika jim nista tuja.Predstavljajo vam UV LED tiskalnik, ... Več

NJORKA d.o.o.

Tovarniška cesta 4c, 5270 Ajdovščina, Tel: 05 901 21 22
Podjetja se srečujejo z vse več podatki, za njihovo učinkovito obravnavo pa potrebujejo številne programe in aplikacije, kar sčasoma vodi v administracijsko zmešnjavo in posledično ... Več