Računalništvo, telefonija
30.06.2016 14:31

Deli z drugimi:

Share

Razlika med Slovenijo in Nemčijo je očitna

Marie na poletni šoli EDIT
Marie na poletni šoli EDIT

Marie Kress je lanska udeleženka Comtradove poletne šole EDIT, ki je letos za pol leta je zapustila rodno Nemčijo in se preselila v Ljubljano, kjer v podjetju Comtrade opravlja pripravništvo. Z njo smo se pogovarjali o razlikah med Slovenijo in Nemčijo, zaupala pa nam je, kaj ji je najbolj všeč v Sloveniji.

Kako vam je všeč življenje v Sloveniji?

Res rada živim tu, še posebej zdaj, poleti, ko je toplo in sončno. Ljubljana se mi zdi zelo lepo mesto z visoko kakovostjo življenja. Ni preveliko in vse, kar potrebuješ, je dovolj blizu, da se lahko tja odpraviš s kolesom. Ko sem lani prvič prišla v Slovenijo, sem bila zelo prijetno presenečena. Država je presegla vsa moja pričakovanja in vesela sem bila, da sem se lahko sem vrnila na pripravništvo. Resnično mislim, da je Ljubljana mesto, kjer lahko kar najbolj uživaš v življenju.

Kakšne so najbolj očitne razlike med Slovenijo in Nemčijo?

Razlika, ki jo najbolj občutim pri vsakodnevnem življenju, je, da so ljudje tu bolj prijazni in sproščeni kot v Nemčiji. Tu sem se vedno počutila dobrodošlo in še vedno me presenečata odprtost in prijaznost ljudi. In čeprav imam zelo rada tisti del Bavarske, od kjer prihajam, se mi zdi, da ima Slovenija izjemno naravo in čudovito pokrajino. Morda so ravno zato Slovenci še bolj navdušeni nad športom in planinarjenjem kot povprečen Nemec. 🙂 Sicer pa nisem opazila kakšnih posebej velikih razlik.

Kaj je bila najpomembnejša stvar, ki ste jo odnesli z lanske poletne šole EDIT? Kaj ste se naučili?

Najpomembnejša lekcija je bila verjetno to, da moraš biti ambiciozen in ne smeš podcenjevati zamisli, ker se na prvi pogled zdijo nekoliko divje. Način dela v Comtradu mi je bil zelo všeč in prepričana sem, da vzdušje v podjetju ter sproščeno okolje spodbujata ustvarjalnost in omogočata inovativno delo ter razmišljanje. Spomnim se, da je name velik vtis namreč naredilo ravno osvežujoče in resnično storilno delovno okolje. To, da je vzdušje v pisarni sproščeno in prijateljsko, ne pomeni, da nihče nič ne dela. Nasprotno – zdi se mi, da tu vsi resnično dobro opravljajo svoje delo in so bolj pripravljeni na trdo delo kot bi bili, če bi delali v popolnoma hierarhičnem in formalnem okolju. To je nekaj, kar bi se morala naučiti številna nemška podjetja.

Na katerih projektih delate v Comtradu?

Trenutno podpiram skupino za mobilnost in turizem, pri čemer delam na več projektih, med katerimi je tudi projekt Avant2Go. Prav tako raziskujem različna področja in pomagam pri organizaciji letošnje poletne šole EDIT. Ne delam samo na enem specifičnem projektu.

Bi razmislili o vrnitvi v Slovenijo, ko se konča vaše pripravništvo v Comtradu?

Brez dvoma bi se vrnila v Slovenijo. Mislim, da gre za eno najbolj podcenjenih (in nepoznanih) držav v Evropi, ki lahko veliko ponudi. V Slovenijo se bom vedno z veseljem vrnila.

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem COMTRADE d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri COMTRADE d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Comtrade EDIT 2017: Poletna šola kot izhodišče karierne odličnosti

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem COMTRADE d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku