Telefoni
04.07.2019 13:25

Deli z drugimi:

Share

Razkrito, kdaj bodo telefoni 5G prevzeli pobudo na trgu mobilne telefonije!

Mobilni telefoni s podporo omrežju 5G naj bi postali vodilni že leta 2023.
Mobilni telefoni s podporo omrežju 5G naj bi postali vodilni že leta 2023.

Pred kratkim smo poročali, da je omrežju 5G v zgolj 69 dneh od prve komercialne ponudbe uspelo na svojo stran pridobiti kar milijon uporabnikov storitev mobilne telefonije v Južni Koreji. Ta vse večjo priljubljenost pridobiva tudi drugod po svetu, saj omrežje 5G v prvi vrsti prinaša predvsem hitrejše in bolj zanesljive mobilne povezave, hkrati pa omogoča tudi prihod večjega števila naprav, povezanih z internetom za pametne domove. Poleg tega ima novo omrežje vsaj na papirju velik potencial za uspeh, saj naj bi teoretično ponujalo do 20 gigabajtov prenosa na sekundo. To bo kot nalašč za predvajanje videoposnetkov na zahtevo in za ponujanje številnih novih mobilnih storitev, ki trenutno zaradi počasnega mobilnega interneta še niso na voljo.

Zaradi številnih prednosti mobilnega omrežja 5G pri analitskem podjetju Canalys ocenjujejo, da bodo mobilni telefoni s podporo omrežju 5G pobudo na trgu prevzeli že leta 2023. Takrat naj bi trgovcem skupno uspelo prodati za okoli 800 milijonov tovrstnih naprav, kar pomeni, da bodo te skupno obvladovale 51,4 odstotkov trga mobilne telefonije. Do konca leta 2023 naj bi bilo aktivnih okoli 1,9 milijard telefonov s podporo mobilnemu omrežju 5G, najbolj ploden trg pa naj bi bil kitajski.

V prihodnjih štirih letih naj bi mobilno omrežje 5G na Kitajskem obsegalo kar 34 odstotkov trga, na drugem mestu z 18 odstotki pa naj bi bila Severna Amerika. K temu bodo seveda veliko pripomogli kitajski proizvajalci pametnih mobilnih telefonov, ki bodo v prodajo ponudili bogato paleto cenovno ugodnih telefonov s podporo omrežju 5G. Trenutno je namreč na voljo le peščica telefonov s podporo tovrstnemu mobilnemu omrežju (Galaxy S10 5G, LG V50 ThinQ in OnePlus 7 Pro), ti pa so zaradi visokih cen dosegljivi le peščici uporabnikov storitev mobilne telefonije. Cenejši modeli pa naj bi se pojavili že tekom naslednjega leta, ko bo mobilno omrežje 5G na voljo večjemu številu uporabnikov storitev obilne telefonije širom sveta.


Prijavi napako v članku