Računalništvo, telefonija
05.08.2011 06:03

Deli z drugimi:

Share

Razkrit največji hekerski napad v zgodovini

Manj kot bodo podjetja vlagala v informacijsko varnost, lažje jim bodo hekerji izmaknili občutljive informacije.
Manj kot bodo podjetja vlagala v informacijsko varnost, lažje jim bodo hekerji izmaknili občutljive informacije.

Hekerski napadi so zadnje čase vse bolj pogosti. To ne preseneča, saj spletni kriminalci na ta način najlažje pridejo do želenega cilja. Zaradi tega bi morala biti danes informacijska varnost eden izmed poglavitnejših elementov pri poslovanju podjetja in vlaganje denarja v njo ne bi smelo biti ena izmed najnižjih prioritet. Žal temu v praksi ni tako. To so s predstavitvijo doslej največjega hekerskega napada v zgodovini človeštva pokazali tudi strokovnjaki za informacijsko varnost podjetja McAfee.

Raziskava največjega hekerskega napada je pokazala, da so hekerjem podlegli informacijski sistemi kar 72 vidnejših organizacij. Hekerjem je v petih letih uspelo pridobiti zaupne podatke od vlade ZDA, Tajvana, Indije, Južne Koreje, Vietnama in Kanade, Zveze jugovzhodnih azijskih narodov, Mednarodnega olimpijskega komiteja, svetovne protidopinške agencije, Združenih narodov ter drugih pomembnih organizacij. Nekateri napadi so trajali le nekaj dni, medtem ko je najdaljši trajal kar 28 mesecev.

Prvi izsledki raziskave s strani podjetja McAfee so pokazali, da naj bi za največjim hekerskim napadom stali dobro izurjeni kitajski računalniški velemojstri. Tu naj bi šlo za »skrite« vladne uslužbence, ki imajo v mezincu posebna hekerska znanja, kot so izvajanje napadov DDoS, iskanje stranskih vrat v programski opremi in šifrirnih mehanizmih ter izdelovanje namenskih škodljivih programskih kod. Da naj bi za napadi stala kitajska vlada kaže predvsem dejstvo, da so se najhujši napadi na informacijske sisteme Mednarodnega olimpijskega komiteja in nacionalnih olimpijskih komitejev zgodili ravno v času priprav na olimpijske igre v Pekingu leta 2008. Tu je gotovo le to, da se bodo ti napadi v prihodnje še stopnjevali.


Prijavi napako v članku