Spletni brskalniki
09.08.2013 10:27

Deli z drugimi:

Share

Razkrijmo vsa gesla, shranjena v spletnem brskalniku Google Chrome!

Varnostni strokovnjak Elliot Kember je nedavno razkril, da je mogoče z nadvse enostavnim ukazom prikazati vsa gesla, ki so shranjena v spletnem brskalniku Google Chrome. Do njih lahko prosto dostopajo vsi uporabniki, ki imajo fizičen dostop do računalnika.
Prikaz shranjenih gesel v spletnem brskalniku Google Chrome je otročje lahko!
Prikaz shranjenih gesel v spletnem brskalniku Google Chrome je otročje lahko!

Iz varnostnih krogov tokrat prihaja slaba novica za vse, ki za deskanje po svetovnem spletu uporabljajo Googlov spletni brskalnik Chrome. Spletni oblikovalec Elliot Kember je namreč v priljubljenem brskalniku odkril varnostno napako, ki vsakemu uporabniku s fizičnim dostopom do računalnika omogoča v vpogled v vsa shranjena gesla. Ker za »priklic« shranjenih gesel zadošča zgolj vpis »chrome://settings/passwords« (brez narekovajev) v naslovno vrstico brskalnika, je izvedba napada sila enostavna in nadvse hitro izvedljiva.

Odgovoren za varnost spletnega brskalnika Chrome pri podjetju Google Justin Schuh je v bran dejal, da je »ranljivost« prisotna v njihovem izdelku zgolj zato, ker z vgradnjo zaščitnega sistema za gesla niso želeli ogroziti varnost celotnega računalniškega sistema. Pojasnilo programerjev računalniškega giganta je po prepričanju spletnega oblikovalca Elliota Kemberja bolj kot ne poskus prikrivanja njihove »nesposobnosti«. Programerji konkurenčnih brskalnikov (Internet Explorer, Firefox, Safari in drugih) so za shranjevanje gesel namreč že našli rešitve, ki se v praksi obnesejo odlično in hkrati ne ogrožajo varnosti uporabnikov.

Ker bo razkrita »ranljivost« v spletnem brskalniku Google Chrome prisotna še več tednov vam priporočamo, da gesel ne shranjujete vanj oziroma poskrbite, da bo dostop do vašega računalnika omogočen le pooblaščenim osebam. V vmesnem času pa lahko preizkusite novi Mozillin spletni brskalnik Firefox 23 (http://goo.gl/6trpho), ki je med uporabnik požel veliko pohval.

Vas zanima več iz te teme?
Chrome brskalnik

Prijavi napako v članku