Računalništvo, telefonija
15.03.2010 06:11
Posodobljeno 11 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Raziskovalci stanfordske univerze predstavili evolucijo litij-ionske baterije

Nove baterije naj bi bile kos visokim energijskim zahtevam sodobnih prenosnih večpredstavnostnih naprav.
Nove baterije naj bi bile kos visokim energijskim zahtevam sodobnih prenosnih večpredstavnostnih naprav.

Čeprav bodo gorivne celice v bližji prihodnosti skoraj zagotovo prevzele mesto klasičnih baterij, raziskovalci še vedno vlagajo veliko sredstev in truda v razvoj alternativnih hranilnikov električne energije. To so s svojim delom dokazali tudi raziskovalci stanfordske univerze, saj so pripravili inovativno baterijo, ki temelji na osnovi litija in žvepla. Anoda (pozitivni pol) nove baterije je grajena na osnovi tankih silicijevih žičk, medtem ko je katoda (negativni pol) sestavljena iz litijevega sulfida.

Nova baterija obeta veliko, saj je v primerjavi z obstoječimi litij-ionskimi rešitvami bolj varna in lahko shrani do 80 odstotkov več električne energije. Žal pa ni vse zlato, kar se sveti. Po navedbah raziskovalcev lahko nove baterije brez izgube kapacitete zdržijo le 40 do 50 ciklov polnjenja, medtem ko običajne litij-ionske rešitve zmorejo tudi do 500 ciklov.

Raziskovalci stanfordske univerze ocenjujejo, da bodo za izdelavo prvih uporabnejših prototipov baterij, ki bodo temeljile na osnovi litija in žvepla, potrebovali še vsaj dve do tri leta. To posledično pomeni, da bi lahko prve tovrstne baterije prispele na trg šele čez pet let. No, bolje pozno kot nikoli.


Prijavi napako v članku