Računalništvo, telefonija
23.12.2007 08:58
Posodobljeno 13 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Razer Lachesis – Novi kralj igričarskih mišk?


Razer Lachesis – Novi kralj igričarskih mišk?

V prazničnem času je Razer na trg poslal novo miško z imenom Razer Lachesis, ki bi naj vladala igričarskim podlogam v prihodnjem letu, pa si poglejmo če je miška res tako dobra kot govorijo. Pri podjetju so se odločili in preskočili uporabo laserskih senzorjev druge generacije in se raje osredotočili na popolnoma nov laserski senzor tretje generacije, ki je vgrajen v Lachesisu. Senzor se ponaša z natančnostjo kar 4.000 DPI, ter skladnim sledenjem okrog 100 IPS (Inches Per Second), kar je precej glede na konkurenco. Zanimivo pa je tudi da so se pri Razerju odločili za uporabo zadnje čase nekoliko nekonvencionalnega simetričnega dizajna. Miška se ponaša še z 32 kB Razer Synapse pomnilnika, 1000 Hz Ultrapolling (odzivni čas le 1 ms), On-The-Fly nastavljanjem odzivnosti, ki jo je mogoče nastaviti v korakih po 125 DPI, pozlačenim USB priključkom, kvalitetnimi Ultraslick teflonskimi nogicami za lažje drsenje in še bi lahko naštevali.


Embalaža je prepoznavna.

Miško dobimo lično zapakirano v črni embalaži s prosojnim sprednjim delom, kjer si lahko ogledamo njene fizične značilnosti. V paketu poleg miške dobimo še navodila za uporabo ter CD s potrebnim programjem. Glavna stvar pa je seveda sama miška, ki si jo sedaj podrobneje oglejmo. Kot sem že omenil gre za simetrično miško, ki izgleda na prvi pogled precej velika in na sprednji strani neobičajno široka. v oči pa vode tudi precej visok zadnji del miške. Kolešček je osvetljen z nežno modro svetlobo, ki ni preveč intenzivna in ne moti v temi. Kolešček je zelo kvaliteten, natančen in tih tako da kar se njega tiče ne pripomb. Na miški najdemo vsega skupaj 9 programabilnih gumbov, ki si jih lahko nastavimo po želji. Stranski gumbi so tudi lepo pozicionirani taka da jih lahko brez težav uporabljamo. Zadnja stran miške je oblečena v trpežno gumo, ki je prijetna na otip in poskrbi za dober oprijem med roko in miško. Še enkrat pa gre poudariti posebnost miške naprav konkurenci in sicer dokaj širok in nizek sprednji del ter ožji in višji zadnji del miške.


Simetrična, primerna za levičarje in desničarje.

Kar se samih gonilnikov tiče se dokaj standardni z vsemi potrebnimi nastavitvami, zato si raje oglejmo kako se miška obnese v praksi. Prva stvar ki jo bomo opazili, ko miško priklopimo, bo to da se na zadnjem delu miške prižiga in ugaša znak podjetja Razer. Na zmogljivosti to sicer ne vpliva ampak mogoče se bo kdo bolje počutil vedoč da mu pod roko utripa Razerjev znak. Sedaj pa si oglejmo delovanje v praksi. Po približno dveh tednih uporabe te miške lahko povem, da miška ne bo zadovoljila vsakogar. Zaradi specifične oblike miške bi skoraj lahko rekli da miška ni namenjena držanju s celo roko, saj zaradi visokega zadnjega dela ne dobiš pravega občutka zadnjo, to se še posebej pozna pri nizkih ločljivostih, kjer je dostikrat treba dvigniti miško in se je kar težko navaditi na obliko miške. Povsem druga zgodba pa je igranje pri visoki ločljivosti miške, ki zahteva tudi nekoliko drugačno držo miške. Ker ne rabimo velikih premikov lahko tako dlan le naslonimo na višji zadnji del miške in jo premikamo le s konicami prstov. Tu pa se pokaže smiselnost te oblike, ki postane tako precej bolj uporabna in manj moteča za uporabnika.


Zanimiva osvetlitev zadka miške.

Kaj povedati v zaključku in kako oceniti to miško? Kar se samega senzorja tiče ne izgubljajmo besed, senzor je odličen tako pri nizkih kot visokih ločljivostih in le malokatera druga miška na trgu mu lahko stopi ob bok. Sama izdelava in kvaliteta materjalov je prav tako zelo visoka. Vendar pa miška ni za vsakogar, kar se odraža tudi pri ceni (pri nas bomo odšteli zanjo okrog 80 EUR). Zaradi inovativne oblike se je potrebno na miško navaditi, vendar pa miška postane resnično uporabna pri visokih ločljivostih senzorja, kjer je potrebnega manj premikanja in ko se je enkrat navadimo je igranje in delo z njo čisti užitek. Tako da za uporabnika, ki mu bo oblika odgovarjala praktično ni neke pomankljivosti, ki bi jo lahko izpostavili razen nekoliko višje cene, tako da lahko tej miški za njeno celostno podobo brez težav podelimo oceno 10/10.

Skupna ocena miške: 10/10


Razer Lachesis – kvalitetna a ni poceni.


Prijavi napako v članku