Računalništvo, telefonija
29.09.2010 15:55
Posodobljeno 11 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Večopravilna robotska obleka

Robotska obleka naj bi vojakom precej olajšala vsakodnevna opravila na bojiščih!
Robotska obleka naj bi vojakom precej olajšala vsakodnevna opravila na bojiščih!

Eden izmed najnevarnejših poklicev na svetu je zagotovo poklic vojaka. Zato vse več podjetij za namene vojskovanja pripravlja robotske obleke. Te namreč kar za nekajkrat povečajo moč vojaka, ki jo uporablja.

Pomemben korak naprej pri razvoju vsestransko uporabnih robotskih oblek je s pripravo novega izdelka naredilo podjetje Raytheon. Gre za robotsko obleko Sarcos XOS 2, ki je lažja, močnejša in porabi kar polovico manj električne energije v primerjavi s predhodnikom.

Robotsko obleko Sarcos XOS 2 napajajo napolnjive baterije. Novost s pomočjo električnih signalov na površini kože zazna premike mišic in jim pomaga pri premiku v določeno smer. S pomočjo robotske obleke lahko človek dvigne do slabih 100 kilogramov več teže kot brez nje.

Čeprav je bila robotska obleka Sarcos XOS 2 pripravljena za ameriško vojsko, jo bomo v bližnji prihodnosti lahko kupili celo v prosti prodaji. Ta bo seveda prišla v poštev predvsem proizvodnim podjetjem, gasilcem in organom pregona. V prosti prodaji jo lahko pričakujemo najkasneje do leta 2013. Na spletu se šušlja, da naj bi se maloprodajna cena robotske obleke Sarcos XOS 2 gibala med pet in deset tisoč evri.


Prijavi napako v članku