Računalništvo, telefonija
27.11.2019 14:00

Deli z drugimi:

Share

Ravni ogljikovega dioksida najvišje v človeški zgodovini

Koncentracija toplogrednih plinov se je v letu 2018 še naprej povečevala. Raven ogljikovega dioksida je dosegla najvišjo vrednost 407,8 delcev na milijon, kaže poročilo, ki ga je v ponedeljek objavila Svetovna meteorološka organizacija.
Ravni ogljikovega dioksida najvišje v človeški zgodovini
Ravni ogljikovega dioksida najvišje v človeški zgodovini

Pesimistična ocena je v javnost pricurljala le nekaj dni pred konferenco ZN o podnebnih spremembah, v kateri bodo poudarili naraščajoče ravni treh toplogrednih plinov, ki so posledica človeških dejavnosti in prispevajo h globalnemu segrevanju.

Takšna raven ogljikovega dioksida je bila v Zemljinem ozračju nazadnje pred 3 milijoni let. Takrat je bila temperatura zraka v povprečju za 3 stopinje Celzija višja kot danes, gladine morij pa so bile kar 20 m višje od današnjih.

“Trenutno ni nobenega znamenja upočasnitve, kaj šele zmanjšanja koncentracije toplogrednih plinov v ozračju, kljub vsem obveznostim iz Pariškega sporazuma o podnebnih spremembah,” je v sporočilu za javnost dejal Petteri Taalas, generalni sekretar WMO.

Poročilo podrobno opisuje koncentracije treh toplogrednih plinov, za katere je znano, da veliko prispevajo k globalnemu segrevanju: ogljikov dioksid, metan in didušikov oksid. Ti plini lahko ostanejo v ozračju dolgo časa in shranjujejo toploto. Večja kot je koncentracija, več toplote lahko shranijo. Od izmerjenih plinov največ prispeva k segrevanju ogljikov dioksid, absorbirajo pa ga tudi oceani, kar znižuje njihov pH in osiromaši življenje v njih.

Podatke o koncentraciji pridobivajo v več kot 100 meteoroloških postajah po vsem svetu. Postaje lahko ocenijo minutne spremembe koncentracij plina na katerikoli lokaciji, te informacije nato uporabijo za določitev svetovnega povprečja. Trend naraščanja je veliko hitrejši kot v primeru nekdanjih povečanj zaradi naravnih procesov. To je posledica izgorevanje fosilnih goriv, kmetijske dejavnosti in industrijskih virov. Pričakovati je, da se bodo ravni še naprej povečevale.

“Lahko povem, da bo koncentracija naraščala tudi prihodnje leto in leto za tem, naslednje desetletje in tudi desetletje za njim,” je dejal Pep Canadell, klimatolog z avstralskega CSIRO in izvršni direktor projekta Global Carbon. “Šele ko bomo uspeli zmanjšati emisije na nič, lahko računamo na počasno stabilizacijo v ozračju.”

Pri projektu Global Carbon naj bi 4. decembra objavili letno poročilo o stanju ogljikovega dioksida (in drugih plinov). V njem naj bi razkrili, kje nastaja ogljikov dioksid in kako lahko manjše emisije stabilizirajo koncentracije v ozračju. “Poročilo bo nekoliko podobno proračunu za financiranje gospodinjstev,” je dejal Canadell. “Podalo bo informacije, koliko teh snovi izpustimo v ozračje, koliko se jih nabere v atmosferi in koliko jih vsrkajo Zemlja in oceani.”

Rasti koncentracije toplogrednih plinov v ozračju predstavljajo veliko grožnjo za vse življenje na Zemlji. Podnebna kriza že negativno vpliva na zdravje ljudi, številnim vrstam grozi izumrtje, naraščajo temperature zraka. 5. novembra letos je zato več kot 11.000 znanstvenikov razglasilo podnebno krizo.


Prijavi napako v članku