Računalništvo, telefonija
05.03.2008 20:27
Posodobljeno 13 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Rast prodaje osebnih računalnikov v zadnjem četrtletju 2007

Na tržiščih osebnih računalnikov v treh državah regije Adriatics, je bilo v zadnjem četrtletju 2007 prodano skupno 291.157 osebnih računalnikov, ali 34% več kot v enakem obdobju leta 2006, medtem ko je bilo po preliminarnih podatkih skupno v letu 2007 na teh trgih prodanih nekaj več kot 800.000 enot.

Največja rast prodaje osebnih računalnikov glede na enako obdobje lanskega leta je analitska hiša IDC zabeležila v Srbiji, in sicer 52%, hkrati pa je bilo na tem trgu prodanih tudi največ enot. V vseh treh državah je bil najbolj dinamičen segment prenosnikov, katerega rast je občutno presegla skupno rast tržišča.

Slovenija – Začetek prevlade prenosnikov
V četrtem četrtletju leta 2007 je analitska hiša IDC na slovenskem trgu zabeležila skupno 72.511 prodanih enot, ali okrog 20% več kot v enakem obdobju lanskega leta. V segmentu prenosnikov je bila stopnja rasti še višja, saj je bilo v primerjavi z enakim obdobjem lanskega leta prodanih za 64% več enot. Tudi v segmentu strežnikov x86 je bila zabeležena visoka, 29-odstotna rast. Število prodanih enot se je zmanjšalo le v segmentu namiznih računalnikov, in sicer za 11 odstotnih točk.

Na slovenskem tržišču je tako primat prevzel segment prenosnih računalnikov, ki sedaj predstavlja že več kot polovico celotnega trga. Sledijo namizni računalniki s 43%, ostanek pa predstavljajo strežniki x86.

Vodilna mesta glede na količino prodanih enot so v četrtem četrtletju pripadla mednarodnim ponudnikom, saj so se na prvih treh mestih zvrstili Hewlett-Packard, Lenovo, ter Acer.

Hrvaška – Rast v vseh segmentih
Na Hrvaškem je bilo v zadnjem četrtletju leta 2007 prodanih 103.730 osebnih računalnikov oziroma 28% rast glede na enako obdobje lani. Rast prodaje je bila zabeležena tako v segmentu prenosnikov, kot tudi namiznih računalnikov. Prodano je bilo namreč 33% več prenosnikov in 25% več osebnih računalnikov kot v enakem obdobju lani, medtem ko je segment strežnikov x86 zrasel za zanemarljivih 0.4% odstotka.

Prodajni rezultati v segmentu prenosnikov nadaljujejo že nekaj četrtletij prisotni trend tranzicije od namiznih proti prenosnim računalnikom, kljub temu pa največji delež hrvaškega trga z 51 odstotki še vedno predstavlja segment namiznih računalnikov. Vendar pa velja poudariti, delež slednjega neprestano pada, in sicer v korist prenosnikov, ki trenutno že predstavljajo 47-odstotni delež trga. Delež strežnikov x86 je dokaj stabilen, in sicer nekaj več kot 2 odstotka celotnega trga.

Vodilni ponudniki na hrvaškem tržišču so bili v četrtem četrtletju Hewlett-Packard na prvem, M San Grupa na drugem, ter Lenovo na tretjem mestu.

Srbija – Skokovita rast
Na srbskem trgu osebnih računalnikov je analitska hiša IDC v zadnjem četrtletju leta 2007 zabeležila skupno 114.916 prodanih enot, oziroma kar 52 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Tudi na srbskem trgu je bila v tem obdobju najbolj opazna rast prenosnikov, ki je bila kar 132-odstotna, s čimer so slednji dosegli 35 odstotni delež celotnega trga. A kljub temu je bilo količinsko največ enot še vedno prodanih v segmentu namiznih računalnikov, in sicer 29 odstotkov več kot v zadnjem četrtletju leta 2006. To je tudi razlog, da prodaja namiznih računalnikov še vedno predstavlja dve tretjini vseh v Srbiji prodanih osebnih računalnikov.
Edinole v segmentu strežnikov x86 je bil zabeležen manjši obseg prodaje kot leto poprej, saj se je le-ta skrčil za 19 odstotkov, s čimer je segment strežnikov x86 predstavljal 0.8 odstotka celotnega srbskega trga osebnih računalnikov.

Tako kot v Sloveniji in na Hrvaškem se tudi v Srbiji na prvem mestu po številu prodanih enot nahaja Hewlett-Packard, sledita pa mu Fujitsu Siemens na drugem in ComTrade na tretjem mestu.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

STROMBOLI d.o.o.

Cesta komandanta Staneta 4a, 1215 Medvode, Tel: 01 620 88 00
Revija Računalniške novice spada med najbolj uveljavljene medije s področja informacijskih tehnologij. Ponuja kakovostno vsebino za nizko ceno, namenjena pa je predvsem objavi novosti ... Več
Zlati partner

SOFTWAREONE d.o.o.

Šmartinska cesta 53, 1000 Ljubljana, Tel: 05 925 03 00
Ponujajo licenčno programsko opremo več kot 3000 različnih proizvajalcev, kot tudi svetovanje in profesionalne storitve. Skupina COMPAREX, katerega del je tudi COMPAREX d.o.o. ima ... Več
Zlati partner

ANDECO d.o.o.

Industrijska cesta 33, 5000 Nova Gorica, Tel: 05 333 22 22
Podjetje ANDECO d.o.o. je nastalo leta 1991. Andeco d.o.o. je zastopnik in distributer več vrst svetovno priznanih znamk. Med njimi izpostavljamo nekaj najpomembnejših: Camelion, ... Več
Zlati partner

TELEKOM SLOVENIJE d.d.

Cigaletova ulica 15, 1000 Ljubljana, Tel: 01 234 10 00
V skladu s svetovni trendi skupaj s hčerinskimi družbami doma in v tujini deluje kot enovita gospodarska Skupina Telekom Slovenije. Fiksno-mobilna konvergenca je imperativ časa. ... Več