Računalništvo, telefonija
01.03.2017 14:09
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Raspberry Pi Zero postal še boljši

Novi Raspberry Pi Zero W je opremljen tako z brezžično povezavo Wi-Fi 802.11n kot povezavo Bluetooth 4.0.
Novi Raspberry Pi Zero W je opremljen tako z brezžično povezavo Wi-Fi 802.11n kot povezavo Bluetooth 4.0.

Poceni osebnih računalnikov Raspberry Pi ni enostavno kupiti, saj je povpraševanje po nadvse zanimivih sistemih precej večje od same ponudbe, razpoložljive zaloge pa navadno poidejo že v nekaj urah. V zadnji petih letih je trgovcem po celem svetu uspelo prodati že več kot 12 milijonov primerkov tovrstnih računalnikov, kar niti ne preseneča, saj lahko na njihovi osnovi zgradite vse od strežnikov in varnostnih sistemov, do večpredstavnostnih naprav. Verjamemo, da bo to držalo tudi za prenovljeni Raspberry Pi Zero, saj gre za majhen in poceni računalnik, ki pa bo omogočil izdelavo nadvse zanimivih izdelkov.

Prenovljeni Raspberry Pi Zero (prodajna oznaka Raspberry Pi Zero W) je namreč opremljen tako z brezžično povezavo Wi-Fi (standard Wi-Fi 802.11n) kot povezavo bluetooth 4.0. Preostala strojna oprema ostaja enaka, kar pomeni, da je opremljen s procesorjem Broadcom BCM2835 ARMv6 frekvence enega gigaherca, dvojedrnim grafičnim procesorjem VideoCore IV in 512 megabajti sistemskega pomnilnika. Podatki in operacijski sistem Linux so nameščeni na pomnilniški kartici microSD, za prenos podatkov pa je na voljo vmesnik microUSB.

Ker je prenovljeni Raspberry Pi Zero opremljen s povezavama Wi-Fi in bluetooth 4.0, ne preseneča, da je njegova maloprodajna cena nekoliko višja. Kljub temu gre tu še vedno za zelo poceni osebni računalnik, saj ameriški trgovci zanj zahtevajo zgolj 9,5 evra. Novo je tudi ohišje zanj, ki je seveda prilagojeno novim strojnim komponentam. Več o prenovljenem osebnem računalniku Raspberry Pi Zero W pa si lahko ogledate na spletni povezavi http://bit.ly/Raspberry-Pi-Zero-W.


Prijavi napako v članku