Računalništvo, telefonija
28.10.2013 13:26
Posodobljeno 8 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Računalniška znanstvenika dokazala obstoj Boga!

Računalniška znanstvenika dokazala obstoj Boga!
Računalniška znanstvenika dokazala obstoj Boga!

Dejstvo je, da sta dva znanstvenika formalizirala teorem glede obstoja Boga, ki ga je postavil avstrijski matematik Kurt Gödel. In da, dejstvo je tudi, da je naslov morda malo zavajajoč, saj tukaj ni govora o dokazovanju kakšnega višjega bitja, gre bolj za dober primer, kako lahko tehnologija pohitri znanstvene raziskave na vseh področjih. Kako?

Ko je Gödel umrl leta 1978, je za sabo pustil precej zapleteno matematično podprto teorijo, katere zaključek je bil, da »Višje bitje« mora obstajati. In čeprav je bilo podobnih abstraktnih poskusov dokazovanja Boga v preteklosti že nešteto, je bil ta prvi znanstveno oziroma matematično podprt in je za tezo ponudil konkreten dokaz. Njegove teoreme in aksiome oziroma predvidevanja, ki jih ne gre dokazati, je mogoče izraziti z matematičnimi enačbami, ki pa seveda so dokazljive.

Dokazovanje obstoja Boga s pomočjo prenosnika MacBook Pro

In tukaj nastopita naša novodobna znanstvenika, Christoph Benzmüller iz berlinske univerze in njegov kolega Bruno Woltzenlogel Paleo iz dunajske tehnične univerze. S pomočjo navadnega prenosnika MacBook Pro sta namreč vsaj na matematičnem nivoju dokazala Gödelovo tezo. Njuna raziskava “Formalization, Mechanization and Automation of Gödel’s Proof of God’s Existence” je bila pred kratkim objavljena na arxiv.org.

»Dejstvo, da lahko tako komplicirana matematična dokazovanja prepustimo preprostim računalnikom, odpira mnoge nove možnosti,« pojasnjuje Benzmüller in dodaja: »Popolnoma neverjetno je, da je lahko argument Gödela dokazan povsem samodejno, v nekaj sekundah.«

In čeprav mnogim ime Gödel ne pomeni prav dosti, omenimo le, da gre za med znanstveniki precej odmevno ime, podobno imenu bolj znanega Alberta Einsteina, s katerim sta bila mimogrede tudi dobra prijatelja. Bog torej obstaja? Tega še vedno ne vemo, »matematično upanje« pa zagotovo obstaja.


Prijavi napako v članku