Računalništvo, telefonija
18.10.2020 06:22
Posodobljeno 8 mesecev nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Računalnik Mac s procesorji Apple Silicon naj bi bili uradno predstavljen …

Podjetje Apple naj bi procesor A14X s sredicami ARM predstavilo 17. novembra.
Podjetje Apple naj bi procesor A14X s sredicami ARM predstavilo 17. novembra.

Če spremljate področje računalništva verjetno ste verjetno že seznanjeni s tem, da je podjetje Apple v okviru lastne razvijalske konference WWDC najavilo novo generacijo osebnih računalnikov Mac brez procesorjev Intel. Te bodo v naslednjih nekaj letih namreč v celoti nadomestili procesorji z razvojno oznako Apple Silicon, ki bodo opremljeni s sredicami ARM. Z njimi bo podjetje Apple opremilo tako namizne kot prenosne računalnike, saj so procesorji ARM že davno “prekosili” klasične procesorje x86. Ti namreč ponujajo precej večjo zmogljivost ob precej manjši porabi električne energije, kar pripomore k znatno daljši avtonomiji delovanja prenosnih računalnikov. Poleg tega bo v okviru operacijskega sistema macOS mogoče poganjati aplikacije izdelane za mobilni iOS.

Sodeč po spletnih govoricah, naj bi podjetje Apple svoj prvi lasten procesor Silicon javnosti predstavilo v okviru posebne konference, ki bo potekala 17. novembra. Podjetje Apple naj bi novi procesor s prodajno oznako A14X predstavilo v navezi s prenosnim računalnikom, trenutno pa še ni znano, ali bo šlo za prenosni računalnik družine MacBook Pro 13, MacBook Air ali povsem prenovljeni MacBook 12. Znano pa je, da bo njegov prvi procesor za osebne računalnike Mac opremljen s kar 12 procesorskimi jedri izdelanimi s pomočjo 5-nanometrske tehnologije. Osem procesorskih jeder bo namenjenih zahtevnejšim opravilom, štiri pa bodo energijsko varčna jedra.

Procesor Apple Silicon bo izdelan na osnovi zmogljivejših jeder imenovanih Firestorm, ki bodo poskrbeli za nemoteno delovanje, medtem ko bodo pri procesorsko manj zahtevnih opravili nalogo prevzela procesorska jedra s tovarniško oznako Icestorm. To dejansko pomeni, da bodo osebni računalniki podjetja Apple zmogljivi a hkrati povsem varčni z dragoceno električno energijo. Poleg učinkovitejšega delovanja in manjše porabe električne energije, bodo ti lahko na račun manjšega segrevanja opremljeni z učinkovitejšimi in predvsem tihimi hladilnimi sistemi.

Podjetje Apple bi s prehodom na procesorske sredice ARM tudi znižalo proizvodne stroške, in sicer med 40 in 60 odstotki, kar je seveda v interesu računalniškega giganta. Poznavalci so prepričani, da bo Apple s procesorji ARM najprej opremil vstopne različice osebnih računalnikov Mac Mini in iMac, nekoliko kasneje pa naj bi bili preobrazbe deležni tudi zmogljivejši osebni računalniki iMac Pro in Mac Pro, ki bodo s procesorji ARM seveda pridobili največ. Prvi osebni računalnik s procesorjem Apple Silicon (ARM) naj bi bil naprodaj na začetku naslednjega leta.


Prijavi napako v članku