Računalništvo, telefonija
24.02.2011 15:27
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Računalnik v kubičnem milimetru

Najmanjši računalnik vseh časov!
Najmanjši računalnik vseh časov!

Številni proizvajalci elektronskih komponent neprestano iščejo načine, kako izdelati čim manjše izdelke. Novi mejnik miniaturizacije so tokrat dosegli raziskovalci Michiganske univerze. Ti so pripravili najmanjši računalnik na svetu, ki »zavzema« zgolj kubični milimeter prostora. Miniaturni računalniški sistem je bil pripravljen za vgradnjo neposredno v oko, z namenom, da bo nadziral pritisk v očeh bolnikov z glavkomom.

Najmanjši računalnik na svetu, ki »zavzema« zgolj kubični milimeter prostora, je grajen na osnovi energijsko varčnega procesorja, miniaturnega senzorja pritiska, pomnilniške enote, natisljive baterije in radijskega oddajnika za dvosmerno komunikacijo z zunanjim svetom. Računalniški sistem se za zajem in prenos podatkov samodejno zažene vsakih 15 minut. Pri tem porabi skupno zgolj 5,3 nanovatov električne moči.

Vgrajena baterija se polni kar preko svetlobe. Za napolnitev baterije zadošča deset ur umetne oziroma poldruga ura sončne svetlobe. Vgrajeni pomnilnik lahko hrani podatke za dobo enega tedna. Raziskovalci se trenutno soočajo še z izzivom, kako zmanjšati porabo radijskega oddajnika. Najmanjši računalnik na svetu bo sprva namenjen zdravstvu. Raziskovalci Michiganske univerze so prepričani, da bi bilo mogoče njihov izum v bližnji prihodnosti uporabiti celo za gradnjo pametnih hiš.


Prijavi napako v članku