Računalništvo, telefonija
19.04.2012 22:00
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Prvo kolo s pnevmatikami, ki se polnijo samodejno

Gorski kolesarji ga bodo zelo veseli!
Gorski kolesarji ga bodo zelo veseli!

Vsi dobro vemo, da je kolesarjenje izjemno zdravo – za oblikovanje telesa, rekreacijo in sprostitev. Nekateri jemljejo kolesarjenje nekoliko bolj »resno« in se, ko je le mogoče, odpravijo na brezpotja. Za te kolesarje je pritisk v pnevmatikah ključnega pomena, saj s tem dosežejo boljši oprijem na različnih terenih in s tem posledično prihranek na času.

Danes gorski kolesarji uravnavajo pritisk v pnevmatikah tako, da se ustavijo, jo izpraznijo ali napolnijo, in nadaljujejo z vožnjo. Kmalu bo od tega ostal le še spomin. Na trg bo namreč zašel inovativen sistem, ki lahko tlak v pnevmatikah uravnava kar med vožnjo. Tu gre ta sistem Adaptrac (Adjustable Traction Control System for Mountain Bikes), ki deluje na povsem enak način kot sistemi za uravnavanje tlaka v pnevmatikah med vožnjo v terenskih vozilih višjega cenovnega razreda in tovornjakih.

Delovanje sistema Adaptrac je tako preprosto kot učinkovito. Celoten sistem sestavljajo namenska pesta s povezavo do ventila na obroču, povezovalne cevi in miniaturni jeklenka z ogljikovim dioksidom. Kolesar uravnava tlak v pnevmatikah preko gumbov na krmilu, pri čemer lahko višino tlaka spremlja preko priročnega manometra. Maloprodajna cena sistema Adaptrac, ki je trenutno še v fazi prototipa, bo po napovedih proizvajalca znana čez nekaj mesecev. Upajmo, da ta ne bo previsoka.


Prijavi napako v članku