Računalništvo, telefonija
27.10.2014 10:42
Posodobljeno 7 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Prvo desetletje za Ubuntu

Odprtokodni operacijski sistem Ubuntu je ena izmed najboljših alternativ operacijskemu sistemu Windows.
Odprtokodni operacijski sistem Ubuntu je ena izmed najboljših alternativ operacijskemu sistemu Windows.

Odprtokodni operacijski sistem Ubuntu je ena izmed najboljših alternativ operacijskemu sistemu Windows 8, saj ponuja vse, kar potrebuje običajen uporabnik pri vsakdanjem delu. Na njem so namreč že prednameščeni vsi programi, ki so primerni tako za delo kot za preživljanje prostega časa. Zato ne preseneča podatek, da je novost na trgu prisotna že eno desetletje, obeti za prihodnost pa so nadvse spodbudni, saj bodo kmalu naprodaj celo mobilniki, ki bodo opremljeni z mobilno različico priljubljenega odprtokodnega sistema.

Ravno pred kratkim pa so pri organizaciji Canonical izdali novo različico operacijskega sistema Ubuntu, ki je opremljen z oznako Ubuntu 14.10 (Utopic Unicorn). Prinaša nekoliko manj novosti, a te povečujejo storilnost, zanesljivost in varnost. Med večjimi novostmi najdemo posodobitve za različne komponente strojne opreme, predvsem pa za 64-bitne procesorje podjetja ARM, in sicer tako v namizni kot strežniški različici. Nadvse zanimiva je tudi funkcionalnost samodejne identifikacije tiskalnikov, ki so na računalnike priključeni z vmesniki USB ali so opremljeni z omrežnim priključkom. Seveda ne gre spregledati programskega orodja Ubuntu Developer Tools Centre, ki je kot nalašč za razvoj mobilne programske opreme za tablične računalnike in pametne mobilne telefone Android.

Odprtokodni operacijski sistem Ubuntu 14.10 je na voljo za prenos na spletni povezavi bit.ly/Ubuntu-14-10. V primeru težav pri namestitvi ali uporabi novosti pa se po pomoč in nasvete seveda lahko zatečete na forum Računalniških novic (bit.ly/ForumRN).


Prijavi napako v članku