Prenosni računalniki
30.04.2009 13:00
Posodobljeno 12 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Prvi žepni računalniki s platformo Ion že poleti

Po platformi Nvidia Ion se zgleduje vse več proizvajalcev žepnih računalnikov.
Po platformi Nvidia Ion se zgleduje vse več proizvajalcev žepnih računalnikov.

Na svetovnem spletu so se pojavile govorice, da naj bi podjetja Acer, Asustek, MSI in Gigabyte na letošnji računalniški sejem Computex pripeljala prve žepne računalnike, ki bodo temeljil na osnovi platforme Nvidia Ion. Platforma Ion je najnovejša pogruntavščina podjetja Nvidia, ki je opremljena z grafičnim procesorjem GeForce 9400 in zagotavlja tekoče predvajanje visokoločljivih filmskih posnetkov.

Novost ponuja grafično in sistemsko podporo za procesorje Atom in pri predvajanju videoposnetkov bistveno manj obremenjuje osrednji procesor, kot je to značilno za zdajšnja Intelova sistemska nabora 945GSE in 945GC. Vodilna računalniška podjetja naj bi za letošnji računalniški sejem Computex pripravila bogato paleto žepnih računalnikov s platformo Nvidia Ion, ki bodo opremljeni z zasloni med devetindvajset in enaintrideset centimetrsko diagonalo. Za preračunavanje podatkov pa naj bi bil zadolžen Intelov procesor Atom s 533-MHz zunanjim vodilom FSB.

Danes se platforma Nvidia Ion uporablja le v miniaturnem računalniškem sistemu Aspire Revo, ki obsega dvojedrni procesor Atom takta 1,6 GHz, do štiri gigabajte sistemskega pomnilnika in trdi disk z 250 GB prostora. Celoto zaključujejo bralnik pomnilniških kartic, gigabitna mrežna kartica, šest priključkov USB, osemkanalna zvočna kartica in operacijski sistem Windows Vista Home Premium oziroma Basic.


Prijavi napako v članku