Programska in razvojna orodja
30.09.2010 14:48
Posodobljeno 11 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Prvi zametki odprtokodnega pisarniškega paketa LibreOffice

Priljubljeni brezplačni pisarniški paket OpenOffice se je (začasno) preimenoval v LibreOffice.
Priljubljeni brezplačni pisarniški paket OpenOffice se je (začasno) preimenoval v LibreOffice.

Skupina prostovoljcev, ki skrbi za razvoj in promocijo brezplačnega pisarniškega paketa OpenOffice, je pred kratkim ustanovila neodvisno skupnost The Document Foundation. Ta naj bi skrbela za nadaljnji razvoj priljubljenega brezplačnega pisarniškega paketa.

Za to potezo se je skupina prostovoljcev odločila zato, ker Oracle še ni pristal na predlog o brezplačnem prenosu blagovne znamke OpenOffice. Če do tega dogovora ne bo prišlo, se bo priljubljeni odrtokodni pisarniški paket tržil z imenom LibreOffice. Tega so že podprla številna vidnejša podjetja, kot so Novell, Red Hat, Canonical, Open Source Initiative, Free Software Foundation in Google.

Če podjetje Oracle pristane na brezplačen prenos blagovne znamke OpenOffice na skupnost The Document Foundation, bo s tem posledično postalo njen polnopravni član. To pomeni, da bo lahko soodločalo pri nadaljnjem razvoju brezplačnega pisarniškega paketa. V tem primeru bi blagovna znamka LibreOffice odšla v večna lovišča.

Mnogi strokovnjaki dejansko dvomijo, da bo podjetje Oracle pristalo na brezplačen prenos blagovne znamke OpenOffice. Njegovi programerji namreč pripravljajo zaprtokodni oziroma lastniški pisarniški paket, ki sliši na ime Cloud Office. Ta bo v celoti zasnovan na osnovi tehnologije Java FX in bo podpiral format ODF.

Vas zanima več iz te teme?
odprtokodni OpenOffice

Prijavi napako v članku