Telefoni
16.01.2017 09:38
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Prvi pametni telefon Nokia z Androidom naprodaj tudi pri nas?

Nadvse priljubljeni telefon Nokia 6 bi lahko bil kmalu naprodaj celo pri nas!
Nadvse priljubljeni telefon Nokia 6 bi lahko bil kmalu naprodaj celo pri nas!

Podjetje Nokia je na začetku januarja predstavilo svoj prvi pametni mobilni telefon, na katerem je nameščen mobilni operacijski sistem Android s prirejenim grafičnim vmesnikom. Novost je razveselila marsikaterega uporabnika storitev mobilne telefonije, saj za relativno nizko maloprodajno ceno ponuja veliko. Za maloprodajno ceno preračunanih 235 evrov kupec namreč prejme napravo, ki je opremljena s 14-centimetrskim (5,5-palčnim) zaslonom ločljivosti 1.920 x 1.080 slikovnih točk, procesor Snapdragon 430, štirimi gigabajti sistemskega pomnilnika in vgrajenim pomnilnikom s 64 gigabajti prostora. Tu najdemo še kakovostni digitalni fotoaparat ločljivosti 16 milijonov slikovnih točk, baterijo kapacitete 3.000 miliamper ur in celo režo za pomnilniške kartice microSD.

Čeprav je Nokia sprva napovedala, da bo njen pametni mobilni telefon s prodajno oznako 6 sprva naprodaj le na Kitajskem, ga bomo kmalu po vsej verjetnosti ugledali tudi na drugih trgih, vključno z Evropsko unijo in morda celo Slovenijo. Podjetje Nokia je namreč pri organizaciji Bluetooth SIG (Special Interest Group) pričela s certifikacijo naprave z razvojno oznako TA-1003, za katero so mnogi poznavalci prepričani, da gre prav za pametni mobilni telefon Nokia 6 s prednameščenim mobilnim operacijskim sistemom Android. Več o tem pa bo znanega 27. februarja letos, saj bo Nokia njen nadvse zanimiv pametni mobilni telefon javnosti predstavila na mednarodnem sejmu mobilne telefonije Mobile World Congress 2017.

Pametni mobilni telefon Nokia 6 se bo zagotovo prikupil tudi nekoliko zahtevnejšim uporabnikom, čeprav njegova zmogljivost ni najboljša. Nedavna meritev zmogljivosti novosti opravljena s strani zanesenjakov spletnega portala Geekbench je namreč pokazala, da telefon lahko v enojedrnem načinu doseže največ 639 točk, v večjedrnem načinu pa 2.694 točk. To pomeni, da je zmogljivost novosti primerljiva s pametnimi mobilnimi telefoni srednjega cenovnega razreda. Kljub temu je zanimanje za pametni mobilni telefon Nokia 6 nadvse visoko, saj je spretna stran doslej dobila več kot 100 tisoč prednaročil, pri čemer so morali kupci plačati rezervacijo v višini preračunanih devet evrov. Telefon Nokia 6 bo na Kitajskem uradno naprodaj 19. januarja letos. K nam pa bo po vsej verjetnosti novost zašla v pomladi.


Prijavi napako v članku