Računalništvo, telefonija
17.08.2018 07:13

Deli z drugimi:

Share

Prvi pametni mobilni telefon z zaščitnim steklom Gorilla Glass 6!

Kitajsko podjetje OPPO je ponovno prehitelo vse vodilne proizvajalce pametnih mobilnih telefonov!
Kitajsko podjetje OPPO je ponovno prehitelo vse vodilne proizvajalce pametnih mobilnih telefonov!

Pri podjetju Corning so nedavno sprejeli odločitev, da pripravijo novo generacijo zaščitnih stekel za mobilne naprave, ki bo še bolj odporna in zmogljiva v primerjavi z današnjo generacijo stekel Gorilla Glass. Tu gre za zaščitno steklo Gorilla Glass 6, njegova ključna prednost pa je v tem, da je zmožno zdržati padce iz višjih višin in več zaporednih padcev kot njegov predhodnik. Ta namreč brez težav zdrži do 15 zaporednih padcev z višine enega metra preden se poškoduje. Ta »vzdržljivost« bi morala zadostovati za zaščito mobilne naprave povprečnega uporabnika, saj glede na nedavno izvedeno anketo uporabniku v povprečju na leto telefon na tla pade kar sedem krat. Od tega jih je več kot polovica takih, ki so z višine manj kot en meter. Večja vzdržljivost stekla Gorilla Glass pa je posledica novega postopka kaljenja stekla, ki na koncu privede do znatno boljših fizikalnih lastnosti končnega izdelka.

Prednosti zaščitnega stekla Gorilla Glass 6 pa je kot prvo prepoznalo kitajsko podjetje OPPO, saj je kot prvi proizvajalec pametnih mobilnih telefonov z njim opremil telefon s prodajno oznako F9. Z njim so inženirji podjetja OPPO zaščitili zaslon s 16-centimetrsko oziroma 6,3-palčno diagonalo in ločljivostjo 3.240 x 1.080 točk. Temu primerna je seveda tudi strojna oprema, saj ta obsega osemjedrni procesor MediaTek Helio P60, štiri oziroma šest gigabajtov sistemskega pomnilnika (odvisno od različice) in 64 gigabajtov prostora za shranjevanje podatkov, ki ga po potrebi lahko razširimo z uporabo pomnilniških kartic. Tu najdemo še dva digitalna fotoaparata ločljivosti 16 milijonov slikovnih točk in dveh milijonov slikovnih točk ter spletno kamero ločljivosti kar 25 milijonov slikovnih točk.

Za dolgo avtonomijo delovanja pametnega mobilnega telefona OPPO F9 skrbi zmogljiva baterija kapacitete 3.500 miliamper ur, ki jo hitro polnimo preko vmesnika microUSB s pomočjo tehnologije VOOC. Tu seveda velja omeniti še bralnik prstnih odtisov in 3,5-milimetrski priključek za slušalke. Cena pametnega mobilnega telefona še ni bila razkrita, verjamemo pa, da bo ta skoraj zagotovo precej nižja od paradnih konjev vodilnih proizvajalcev mobilnih telefonov.


Prijavi napako v članku