Procesorji
11.04.2013 05:40

Deli z drugimi:

Share

Prihajajo prvi osebni računalniki s procesorji Intel, pritrjenimi na osnovno ploščo

Podjetje Intel bo za osebne računalnike kmalu ponudilo v prodajo prve procesorje družine Haswell, ki bodo pritrjeni na osnovno ploščo in jih ne bo moč odstraniti. To posledično pomeni, da za povečanje računske moči bo nujno potrebno kupiti nov računalnik.
Procesorji pritrjeni na osnovno ploščo naj bi znatno pocenili osebne računalnike!
Procesorji pritrjeni na osnovno ploščo naj bi znatno pocenili osebne računalnike!

Procesorji za osebne računalnike so vse doslej bili načrtovani tako, da so se »prilegali« večjemu številu osnovnih plošč z istim podnožjem. Podjetje Intel bo temu naredilo konec, saj bo kmalu ponudilo v prodajo prve procesorje družine Haswell, ki bodo »zalepljeni« na osnovno ploščo, kar z drugimi besedami povedano pomeni, da jih ne bo moč odstraniti. Takšna rešitev je sicer že dalj časa uveljavljena na področju prenosnih računalnikov.

Nova družina procesorjev Intel Haswell bo sprva namenjena le osebnim računalnikom družin vse-v-enem, nekoliko kasneje pa bi lahko bili z njimi opremljeni tudi že sestavljeni računalniki in osnovne plošče v prosti prodaji. Intel bo za računalnike vse-v-enem pripravil tri različice procesorjev Haswell, in sicer Core i5-4570R, Core i5-4670R in Core i7-4770R. Ti bodo na voljo predvidoma konec poletja.

Šibkejša procesorja Core i5-4570R in Core i5-4670R bosta opremljena s 4-procesorskimi sredicami brez tehnologije HyperThreading. Novinca bosta podatke preračunavala s frekvenco 2,7 GHz (3,2 GHz v »turbo« načinu) oziroma 3 GHz (3,7 GHz v »turbo« načinu) in bosta pri polni obremenitvi porabila le 65 vatov električne moči. Za shranjevanje vmesnih izračunov bosta imela na voljo štiri megabajte predpomnilnika L3, za preračunavanje grafičnih vsebin pa bo poskrbelo grafično jedro HD5200.

Najzmogljivejši procesor družine Haswell Core i7-4770R bo najzahtevnejšim nalogam kos s 4-procesorskimi sredicami s frekvenco 3,2 GHz (3,9 GHz v »turbo« načinu) in tehnologijo HyperThreading. Pri tem bo novinec porabil zgolj 65 vatov električne moči. Za shranjevanje vmesnih izračunov bo na voljo osem megabajtov predpomnilnika L3, za preračunavanje grafičnih vsebin pa jedro HD5200.

Vas zanima več iz te teme?
Intel procesorji

Prijavi napako v članku