Računalništvo, telefonija
03.02.2017 14:19
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Prvi most na svetu, izdelan s pomočjo 3D tiskalnika

Natisnjen most ni ravno lepe oblike, je pa uporaben!
Natisnjen most ni ravno lepe oblike, je pa uporaben!

Gradbeništvo je zagotovo ena izmed panog, kjer se človek že desetletja zanaša na stroje in vsak dan išče nove načine, s katerimi bi gradbene projekte izvedel še hitreje, bolj ekonomično in predvsem varneje. Enega zadnjih trendov tako predstavljajo tridimenzionalni. Ti namreč zgolj na osnovi računalniškega modela omogočajo hitro in enostavno izdelavo fizičnega izdelka. Zaradi tega ne preseneča, da so ta postopek pred kratkim uporabili pri pripravi prvega mosta, ki ima, verjeti ali ne, tudi praktično uporabnost.

Izjemen podvig izdelave mosta s 3D tiskalnikom je decembra lani uspel raziskovalcem katalonskega inštituta za napredno arhitekturo (Institute of Advanced Architecture of Catalonia), nedavno pa so most dolžine 12 metrov postavili v parku Castilla-La Mancha v Alcobendas na obrobju Madrida in ga tako ponudili še v operativno uporabo. Most je bil izdelan iz osmih delov, pri čemer so bili vsi, kot že rečeno, natisnjeni s pomočjo tridimenzionalnega tiskalnika. Pri tem je bil uporabljen večslojni tisk umetne snovi (termoplastičen polietilen), ki je bil primešan klasičnemu betonu. Zaradi zahtevnosti projekta ne preseneča, da so pri njegovi pripravi sodelovali številni vidnejši arhitekti ter mehanski in strukturni inženirji.

Čeprav se prvi natisnjen most ne ponaša z najlepšim videzom, pa vseeno predstavlja pomembne temelje za zagon trenda uporabe tridimenzionalnih tiskalnikov v gradbeništvu. Zdaj je verjetno le še vprašanje časa, kdaj bodo gradbena podjetja pričela uporabljati tridimenzionalne tiskalnike za tiskanje hiš, stanovanjskih blokov in drugih zgradb.


Prijavi napako v članku