Računalništvo, telefonija
10.06.2012 08:00

Deli z drugimi:

Share

Prvi barvni elektronski papir brez barvnega filtra

Elektronski papir brez barvnega filtra bi lahko zašel tudi na področje tablic in pametnih mobilnih telefonov.
Elektronski papir brez barvnega filtra bi lahko zašel tudi na področje tablic in pametnih mobilnih telefonov.

Elektronski papir se je že močno utrdil na področju bralnikov elektronskih knjig. Za druge mobilne naprave še ni kaj prida uporaben, saj lahko prikazuje slike le v črno-beli tehniki. To se na srečo utegne v bližnji prihodnosti spremeniti. Podjetje Fuji Xerox je namreč javnosti predstavilo prvi elektroforetski elektronski papir, ki kakovostne barvne slike prikazuje brez uporabe barvnega filtra.

Ker novi prototip elektronskega papirja ne uporablja barvnega filtra, so barve na njem svetlejše in bolj žive. Ta barve prikazuje na način, da premika pobarvane delce za vsako barvo posebej. Za ta namen je podjetje Fuji Xerox razvilo poseben sistem, kjer različne barve premika z različnim električnim poljem. Elektronski papir ima dve plasti, pri čemer izbrana barva potuje proti zunanji plasti. Bela barva je postavljena med obema plastema in se ne premika.

Podjetje Fuji Xerox je za predstavitvene namene pripravilo prototipni barvni elektronski papir s 5-palčno oziroma 12,7-centimetrsko diagonalo. Ta izrisuje slike z ločljivostjo 600 x 800 točk in gostoto izpisa 200 točk na palec. Ta se lahko pobaha še s dvema barvnima odtenkoma, 30-odstotno odbojnostjo in kontrastnim razmerjem 10:1. Zadnja plošča novosti pa je grajena na osnovi amorfnega silicija.

Čeprav prvi prototip barvnega elektronskega papirja brez barvnega filtra prikazuje le dve osnovni barvi, inženirji podjetja Fuji Xerox že razvijajo novi model, ki bo za prikazovanje slik uporabljal tri osnovne barve. Kmalu za tem bo barvni elektronski papir brez barvnega filtra že pripravljen za vgradnjo v mobilne naprave. Te bodo z njim seveda pridobile predvsem na avtonomiji, saj pri delovanju porabi zelo malo električne energije.


Prijavi napako v članku