Računalništvo, telefonija
19.02.2021 18:27
Posodobljeno 2 meseca nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Prva zlonamerna koda za novi Apple M1

Niti računalniki s procesorjem Apple M1 niso več imuni na zlonamerne kode!
Niti računalniki s procesorjem Apple M1 niso več imuni na zlonamerne kode!

Na svetovnem spletu se še vedno veliko govori o novem procesorju Apple M1. To sicer ne preseneča, saj novost dosega trikrat večjo zmogljivost v primerjavi s štirijedrnim procesorjem Intel, ki je bil vgrajen v prejšnji generaciji računalnikov Apple. Precejšnjih izboljšav zmogljivosti je bila deležna tudi vgrajena grafična rešitev, saj naj bi ponujala do šestkrat večjo zmogljivost v primerjavi s prejšnjo generacijo. S to potezo se je podjetje Apple rešilo odvisnosti od podjetja Intel, s tem pa je pridobilo tako na večji fleksibilnosti kot na zmanjšanju stroškov.

Žal tudi procesor Apple M1 ni imun na zlonamerne kode. Varnostni raziskovalec Patrick Wardle je namreč na spletu odkril prvo zlonamerno kodo, ki je namenjena izključno računalniškim sistemom, ki so opremljeni z novim procesorjem podjetja Apple. Tu dejansko gre za zlonamerni program, ki privzeto deluje v novem ekosistemu podjetja Apple, kar v praksi pomeni, da je po vsej verjetnosti le še vprašanje časa, kdaj bodo na splet zašle še druge sorodne zlonamerne kode, ki bodo Applovim uporabnikom močno zagrenile življenje.

Prvo zlonamerno kodo za računalniške sistema Apple M1 so nepridipravi poimenovali GoSearch22.app. Težava pa je v tem, da je omenjeno zlonamerno kodo zelo težko odkriti v navezi z računalniškimi sistemi Apple, kar pa seveda ne drži za klasične osebne računalnike. Čeprav so pri podjetju Apple zlonamerno aplikacijo že ostranili iz njihove platforme, je po mnenju strokovnjakov le še vprašanje časa, kdaj se bodo pojavile nove škodljive kode, ki bodo v polni meri združljive z novim procesorjem podjetja Apple.


Prijavi napako v članku