Računalništvo, telefonija
21.04.2005 12:51

Deli z drugimi:

Share

Prva računalniška učilnica za begunce v Sloveniji

Jezuitska služba za begunce – Evropa – bo v petek, 22. aprila ob 17.00 uradno odprla prvo računalniško učilnico za begunce v Sloveniji, namenjeno tečajem računalništva za prosilce za azil in begunce. Hkrati bo podelila potrdila udeležencem prvega izvedenega tečaja. Tečaj je zasnovan glede na standarde za pridobitev evropskega računalniškega spričevala ECDL. V takšni obliki je nastal v sodelovanju med Jezuitsko službo za begunce – Evropa in podjetjem ISA.IT iz Ljubljane, ki že več let uspešno izvaja tečaje računalništva in podeljuje ECDL certifikate (Evropsko računalniško spričevalo). S tem bodo begunci dobili možnost za pridobitev tega certifikata.

Odprtje računalniške učilnice za prosilce za azil in begunce pomeni nove možnosti za izobraževanje, kasnejše poklicno delo ter koristno izrabljanje prostega časa. Poleg znanja jezika so za uspešno vključevanje v družbo potrebna tudi druga znanja in spretnosti. S tečajem računalništva bo prosilcem za azil in beguncem omogočen dostop do izobraževanja s področja informacijskih tehnologij, ki naj bi jim v življenju koristile. Dosedanje izkušnje našega dela na tem področju (anketa, pilotni projekt tečaja računalništva …) kažejo, da za večino beguncev tečaj pomeni prvo srečanje z računalnikom. V dobi informacijskih tehnologij je znanje dela z osebnim računalnikom nujno. S tečajem računalništva bodo prosilci za azil in begunci lahko postali konkurenčni na trgu delovne sile. Pridobitev ECDL certifikata pa jim bo zagotavlajlo strokovnost pri delu z računalnikom.

Zavedamo se dostojanstva vsakega človeka. Tako je tečaj tudi izraz družbene podpore in zavzemanja za to ranljivo skupino.

Odprtje prve računalniške učilnice za begunce bo v petek 22. aprila ob 17.00 v Arrupejevi dvorani Duhovnega središča svetega Jožefa, Zrinjskega cesta 9, Ljubljana.

Program:
16.50 Zbiranje
17.00 Nagovor direktorja JRS – Evropa
17.10 Nekaj besed o projektu (Peter Girašek)
17.30 podelitev potrdil prvim udeležencem tečaja
18.00 slovesna otvoritev računalniške učilnice
18.15 prigrizek, klepet


Prijavi napako v članku