Računalništvo, telefonija
11.10.2011 15:19
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Protipiratske zaščite spodbujajo piratstvo

Bo Franciji s subvencioniranjem spletnega nakupa glasbe uspelo zmanjšati stopnjo glasbenega piratstva?
Bo Franciji s subvencioniranjem spletnega nakupa glasbe uspelo zmanjšati stopnjo glasbenega piratstva?

Številna podjetja iz sveta filma in glasbe na svoje izdelke nameščajo raznovrstne protipiratske zaščite DRM (Digital Rights Management) z namenom, da bi zmanjšale stopnjo piratstva. Ta podjetja žal še ne vedo, da si s tem dejansko delajo medvedjo uslugo. Najnovejša raziskava, ki sta jo opravili univerzi Duke University in Rice University, je namreč pokazala, da protipiratske zaščite dražijo filme in glasbo ter povišujejo stopnjo piratstva.

Raziskovalci so prišli do spoznanja, da stroški protipiratskih zaščit DRM pogosto presegajo pričakovane koristi in to predvsem na račun nezadovoljstva kupcev. V praksi je namreč tako, da stroške in omejitve protipiratskih zaščit DRM pogosto čutijo le kupci. Zaradi tega se vse več ljubiteljev filma in glasbe odloča za piratske različice, saj so enostavnejše za uporabo ter lahko kadarkoli in brez omejitev izdelajo njihove varnostne kopije.

Čeprav podjetja iz sveta filma in glasbe v razvoj protipiratskih zaščit DRM vlagajo zajetne kupe denarja (celo po več milijonov evrov), te vedno podležejo spretnim rokam izkušenih programerjev. Raziskovalci univerz Duke University in Rice University so zato prepričani, da bi odprava protipiratskih zaščit DRM dejansko zmanjšala piratstvo in pospešila prodajo licenčnih filmov in glasbe. Če k tej raziskavi dodamo še splošno znano dejstvo, da največ filmov in glasbe kupujejo prav pirati, si podjetja z zaščitami dejansko pljuvajo v lastno skledo.


Prijavi napako v članku