Računalništvo, telefonija
10.06.2011 08:12
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Programiranje BIOS

Ena pogostejših okvar pri prenosnih in namiznih računalnikih je izgubljen BIOS program. BIOS je zagonski del programa vsakega računalnika, brez katerega se ta ne more zagnat do operacijskega sistema.
Čeprav majhen, je BIOS čip pomemben del računalnika
Čeprav majhen, je BIOS čip pomemben del računalnika

Razlogi za pokvarjen BIOS so lahko različni. BIOS lahko izbriše kakšen virus. Lahko pride do okvare samega čipa zaradi staranja ali kakšne napetostne špice. Pogosto pa BIOS pokvari sam uporabnik, če se loti nadgradnje, pa pri tem naloži napačno verzijo BIOSa, recimo za drug tip osnovne plošče. BIOS se lahko pokvari med nadgradnjo tudi v primeru izpada električne napetosti ali kakšne druge prekinitve nadgradnje.

Odpravljanje težav zaradi pokvarjenega programa BIOS je lahko precej raznoliko, glede na to, kakšen je računalnik oz. osnovna plošča.

Nekatere plošče imajo celo vgrajena dva BIOS čipa. Z določenim postopkom se da prenesti program iz enega v drug BIOS čip. Vendar pa ta postopek pri vseh okvarah ne deluje.

Pri namiznih računalnikih je BIOS pogosto pritrjen v podnožje. V tem primeru je preprogramiranje BIOSa enostavnejše. Če na internetu najdemo ustrezno verzijo BIOSa, tega naložimo v programirnik EPROMov, ga sprogramiramo in vrnemo v podnožje.

Prenosni računalniki običajno nimajo BIOS čipa v podnožju, ampak je ta pricinjen na ploščo. V tem primeru je treba kupit nov čip, ga sprogramirat in zamenjat. Pri tem se večkrat pojavijo težave, da BIOS čipa ni mogoče kupiti, ali pa je teže dobiti specifično podnožje za programiranje.

Menjava BIOS-a je v vsakem primeru zahtevna naloga, so pa precejšnje razlike od primera do primera. Pri 3BM pogosto uspešno zamenjajo ali na novo programirajo BIOS, če je to potrebno.

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem 3BM d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri 3BM d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem 3BM d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku