Trdi diski
01.10.2012 06:19

Deli z drugimi:

Share

Prodaja trdih diskov na ravneh pred poplavami, cene žal ne

Vse kaže na to, da so proizvajalci trdih diskov poplave izkoristili za povečanje dobička!
Vse kaže na to, da so proizvajalci trdih diskov poplave izkoristili za povečanje dobička!

Če ste konec lanskega leta kupovali nov trdi disk, ste verjetno opazili, da so njihove cene poskočile v nebo. Za to so bile krive poplave na Tajskem, ki so prizadele tretjino države in ob tem povzročile ogromno škode proizvajalcem trdih diskov. Večina tovarn podjetja Nimec, ki večji del elektromotorjev za trde diske proizvede na Tajskem, je bila v poplavah za nameček popolnoma uničenih. Zaradi manjše proizvodnje trdih diskov in nespremenjenega povpraševanja, so njihove cene kakopak takoj poskočile.

Leto dni po katastrofalnih poplavah na Tajskem so se razmere umirile. Analitsko podjetje IHS iSuppli celo ugotavlja, da se je trg trdih diskov vrnil na stare tire. Letos so proizvajalci diskov namreč skupno prodali že okoli 524 milijonov enot, kar je za 4,3-odstotke več kot lani. Glavni dejavnik za rast prodaje novih osebnih računalnikov in prenosnikov naj bi bil Microsoftov najnovejši operacijski sistem Windows 8. Napovedi za prihodnost so za nameček še zelo obetavne. Proizvajalci trdih diskov naj bi do leta 2017 prodali že okoli 600 milijonov enot.

Medtem ko se je prodaja trdih diskov vrnila na stare tire, to žal ni mogoče reči za njihove maloprodajne cene. Pred poplavami je bila povprečna cena prodanega diska preračunanih 40 evrov, takoj za tem pa je poskočila na preračunanih 51 evrov. Maloprodajne cene so ponekod narasle celo na preračunanih 78 evrov. Danes pa se poprečna cena giba okoli preračunanih 51 evrov. Tudi je tudi razlog, zakaj proizvajalci letos žanjejo rekordne dobičke. Rekorder med njimi je podjetje Western Digital. To je na račun poplav povečalo dobiček za osupljivih 372-odstotkov v primerjavi z enakim obdobjem lani. Ta je letos znašal preračunanih 605 milijonov evrov, lani pa preračunanih 128 milijonov evrov. Cene diskov bodo žal ostale visoke vse do leta 2013.

Vas zanima več iz te teme?
SSD diski zunanji trdi diski

Prijavi napako v članku