Telefoni
22.04.2016 11:36
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Prodaja telefonov Lumia strmoglavila za 73 odstotkov, a vse ni slabo za Microsoft

Mobilni Windows 10 bo mogoče namestiti na bogato paleto mobilnih telefonov Lumia!
Mobilni Windows 10 bo mogoče namestiti na bogato paleto mobilnih telefonov Lumia!

Pri Microsoftu so objavili finančne podatke za fiskalno leto Q3 2016 oziroma za prvo četrtletje letošnjega leta. Podatki na eni strani razkrivajo težave podjetja na trgu pametnih telefonov a po drugi strani hkrati nakazujejo na pravilno usmeritev podjetja na razvoj storitev kot so mobilne aplikacije in storitve v oblaku.

Začnimo najprej z manj dobrimi novicami. Prodaja pametnih telefonov Lumia se je v prvem četrletju, v primerjavi z enakim obdobjem lani, zmanjšala za 73 odstotkov. V prvih treh mesecih letošnjega leta so tako uspeli prodati zgolj 2,3 milijona pametnih telefonov kar je neprimerljivo manj od 8,6 milijona v enakem obdobju lani. Slaba prodaja pametnih telefonov Lumia predstavlja razočaranja za investitorje vendar pa je to v omejenem obsegu. Pri Microsoftu so namreč že pred časom napovedali zmanjšanje naporov pri prodaji pametnih telefonov in osredotočanje produktne linije na zgolj nekaj modelov.

Slabih novic pa je na tem mestu konec. Microsoft namreč na ostalih področjih beleži rast prihodkov. To velja med drugim za računalnike Surface. Prihodki iz naslova prodaje Surface prenosnikov so znašali 1,1 milijarde ameriških dolarjev kar pomeni 61 odstotno rast v primerjavi z enakim obdobjem lani. Tako Surface Pro 4 in Surface Book sta očitno bila dobro sprejeta na trgu. Na žalost pa pri Microsoftu ne razkrivajo dejanskih prodajnih številk in, tako kot Apple v primeru Apple Watch, ne želijo konkurenci izdati svoje prodajne uspehe. Rast prodaje je zabeležena tudi pri storitvah v oblaku in pri storitvah namenjenih podjetjem. Prihodki iz naslova storitve Azure so se dvignili za 120 odstotkov. Za dobrih 5 odsotkov so zrasli tudi prihodki iz naslova ponujanja strežniških storitev.

Finančni podatki poslovanja tako razkrivajo, da se podjetje še vedno nahaja v fazi, ko se sooča s padcem prihodkov na nekdaj ključnih področjih. Vendar pa se po drugi strani lahko pohvali z rastjo prihodkov na storitvah katere v prihodnosti predstavljajo ključna strateška področja. Pod črto so pri Microsoftu v prvih treh mesecih dosegli 20,5 milijard ameriških dolarjev prihodkov in pri tem zabeležili 3,8 milijarde ameriških dolarjev dobička.Prijavi napako v članku