Računalništvo, telefonija
22.01.2021 06:45

Deli z drugimi:

Share

Procesorji MediaTek vedno boljši in zmogljivejši!

Procesorja MediaTek Dimensity 1200 in Dimensity 1100 bosta brez  težav prepričala tudi najzahtevnejše uporabnike.
Procesorja MediaTek Dimensity 1200 in Dimensity 1100 bosta brez težav prepričala tudi najzahtevnejše uporabnike.

Podjetje MediaTek se vse bolj uveljavlja na področju procesorjev za mobilne naprave, ki poganjajo operacijski sistem Android. To gre pripisati predvsem kakovostnim izdelkom in precej nižjo ceno v primerjavi s konkurenčnim podjetjem Qualcomm. Zato ne preseneča, da je MediaTek po številu prodanih mobilnih procesorjev nedavno prehitelo konkurenčno podjetje Qualcomm.

Kot vse kaže bo podjetje MediaTek prevladovalo tudi v letu 2021, saj je nedavno predstavilo kar dva nova procesorja družine Dimensity. Tako procesor Dimensity 1200 kot Dimensity 1100 bosta namenjena pametnim mobilnim telefonom višjega cenovnega razreda. Novinca bosta sprva na voljo v navezi s kitajskimi mobilnimi telefoni, nekoliko kasneje pa bodo sledili še ostali proizvajalci.

Mobilni procesor MediaTek Dimensity 1100 za preračunavanje podatkov ponuja osem procesorskih sredic, pri čemer so tu na voljo štiri jedra Cortex-A78 frekvence 2,6 gigahercev in štiri jedra Cortex-A5 frekvence 2,0 gigahercev. Novost je izdelana s pomočjo narednejše 6-nanometrske tehnologije in nudi podporo za mobilna omrežja 5G. Grafičnim vsebinam pa je kos jedro ARM Mali-G77.

Nekoliko zmogljivejši procesor MediaTek Dimensity 1200 pa se ponaša z enim zmogljivim jedrom Cortex-A78 frekvence kar 3 gigahercev, tremi procesorskimi jedri Cortex-A78 frekvence 2,6 gigahercev ter štirimi procesorkimi jedri Cortex-A55 frekvence 2 gigahercev. Poleg tega novost podpira še zaslone visoke ločljivosti in frekvence osveževanja do 168 sličic na sekundo.

Prva pametni mobilni telefoni opremljeni s procesorjema Dimensity 1100 in MediaTek Dimensity 1200 bodo v prodajo ponudila podjetja Xiaomi, OPPO, Realme in Vivo. Ti naj bi bili na voljo v prosti prodaji najkasneje do konca meseca marca letošnjega leta.


Prijavi napako v članku