Procesorji
14.06.2010 14:24
Posodobljeno 11 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Procesor Intel Sandy Bridge na preizkušnji

Prvi procesorji Intel Sandy Bridge bodo na trg prispeli v prvi polovici naslednjega leta.
Prvi procesorji Intel Sandy Bridge bodo na trg prispeli v prvi polovici naslednjega leta.

Številni vodilni proizvajalci osnovnih plošč so pred kratkim na računalniškem sejmu Computex 2010 predstavili nove izdelke, ki so bili opremljeni s sistemskimi nabori Intel P67 in H67. Nove osnovne plošče bodo na trg prispele v prvi polovici naslednjega leta in bodo namenjene novim Intelovim procesorjem, ki nastajajo pod razvojno oznako Sandy Bridge.

Novi procesorji računalniškega giganta bodo izdelani s pomočjo 32-nanometrske tehnologije in bodo predstavljali evolucijo družin Core i7, Core i5 in Core i3. Da bodo Intelovi novinci pohitrili preračunavanje podatkov kažejo tudi prva testiranja, ki so jih opravili računalniški zanesenjaki spletnega portala Coolaler.

Računalničarji so pod drobnogled vzeli štirijedrni procesor Sandy Bridge s taktom 2,5 GHz, ki ima za shranjevanje vmesnih podatkov in ukazov na voljo 6 MB tretjenivojskega predpomnilnika L3. Novinec je seveda opremljen tudi s priljubljeno in sila uporabno tehnologijo HyperThreading ter naborom ukazov SSE 4.2, ki med drugim vključuje podporo za napredno tehnologijo Advanced Vector Extensions.

Čeprav se štirijedrni procesor Sandy Bridge po zmogljivosti bistveno ne razlikuje od procesorjev Core i7 družine 800 primerljivih frekvenc, je nekoliko zmogljivejši pri preračunavanju tistih podatkov, pri katerih lahko koristi nov nabor ukazov SSE 4.2. Poleg tega se lahko pobaha tudi z vgrajeno grafično kartico in prenovljenim podnožjem Socket 1155 LGA. Kolikor bomo torej želeli uporabljati nove Intelove procesorje, bomo morali nujno poseči po novih osnovnih ploščah, opremljenih s sistemskimi nabori Intel P67 in H67.

Vas zanima več iz te teme?
Intel procesorji

Prijavi napako v članku