Računalništvo, telefonija
04.09.2013 14:51
Posodobljeno 8 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Procesor s 110 sredicami za osebne računalnike in mobilne naprave

Raziskovalci ameriškega tehnološkega inštituta Massachusetts Institute of Technology so pripravili procesor s 110 jedri, ki je zmogljiv in energijsko učinkovit. Zaradi nizke porabe električne energije je novost primerna tako za osebne računalnike kot mobilne naprave.
Verjetno je le še vprašanje časa, kdaj bomo na trgu ugledali mobilne naprave s 110-jedrnim procesorjem.
Verjetno je le še vprašanje časa, kdaj bomo na trgu ugledali mobilne naprave s 110-jedrnim procesorjem.

Nadobudni raziskovalci ameriškega tehnološkega inštituta MIT (Massachusetts Institute of Technology) so pripravili izjemno zmogljiv procesor, ki podatke preračunava s kar 110 sredicami. Ker procesor z razvojno oznako Execution Migration Machine (EMM) pri preračunavanju podatkov porabi zanemarljivo količino električne energije, je primeren tako za osebne računalnike kot mobilne naprave. Nizko porabo so raziskovalci dosegli z naprednim algoritmom, ki optimizira pretok informacij med procesorskimi jedri.

Raziskovalci ameriškega tehnološkega inštituta MIT zatrjujejo, da lahko uporabljena tehnologija zmanjša pretok informacij med procesorskimi jedri do 14-krat v primerjavi s procesorji, ki so trenutno naprodaj, kar posledično pripomore tako k manjši porabi električne energije kot manjšemu segrevanju. Novost naj bi bila za nameček še za četrtino zmogljivejša v primerjavi z obstoječimi rešitvami, kar pomeni, da bi bila primerna za uporabo tudi v podatkovnih strežnikih. Raziskovalci ameriškega tehnološkega inštituta MIT verjamejo, da bo njihova nova procesorska tehnologija nared za množično uporabo že v nekaj letih.


Prijavi napako v članku