Telefonija
07.02.2024 05:40
Posodobljeno 2 meseca nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Prihaja Samsung Galaxy A55, odličen srednjekategornik

Foto: Android Headlines
Foto: Android Headlines

Samsung Galaxy A54 je bil zelo dober predstavnik srednjega razreda, čeprav imamo zdaj že kar nekaj boljših alternativ: Xiaomi 13T, POCO X6 (Pro), Xiaomi Redmi 13 Pro+ in še kakšnega bi lahko našli. Xiaomi 13T ponuja tako dobro razmerje med ceno in zmogljivostjo, da se sprašujemo, ali mu bo kateri telefon v srednjem razredu letos sploh lahko konkuriral. Samsung Galaxy A55 bi lahko bil dober konkurent tudi zaradi same priljubljenosti blagovne znamke.

Naslednik telefona Galaxy A54 je pred kratkim prejel vse potrebne certifikate za začetek prodaje v Indiji. Predviden začetek prodaje je okoli marca ali v začetku aprila, če se bo Samsung držal ustaljenih terminov. Do poletja ga bomo testirali tudi v uredništvu.

Pretiranih sprememb ne pričakujemo. Na splet so pricurljali prvi “renderji” telefona, ki razkrivajo, da bo imel ravne stranice, zaobljene robove in povsem raven zaslon, za katerega upamo, da bo enako dober ali celo boljši od lanskoletnega. Samsung je pri najnovejši liniji Galaxy A začel eksperimentirati s t. i. idejno zasnovo Key Island – gre za ogrodje okoli fizičnih gumbov na desni stranici telefona. Razkrite fotografije kažejo kar debel okvir okoli telefona, kar je nekoliko presenetljivo. Zaslon bo 6,5-palčni AMOLED z ločljivostjo FullHD+ in 120-Hz osveževanjem.

Kaj pa zmogljivost? Samsung v tem razredu vztraja pri lastnih čipih Exynos, čeprav v primerjavi s čipi Qualcomm ne slovijo po konkurenčnosti. Galaxy A55 naj bi dobil novejši Exynos 1480, ki pa po razkritih rezultatih Geekbench ne kaže pretiranega napredka. Razkrit je bil tudi nov grafični procesor Xclipse 530, ki temelji na AMD-jevi arhitekturi RDNA2, kar je odmik od običajnega grafičnega procesorja Mali. Ta izbira bi lahko modelu A55 omogočila podporo sledenju žarkov (ray-tracing) v igrah, čeprav funkcija še ni potrjena. Vprašanje je tudi, ali bo imel sam čip dovolj zmogljivosti, da funkcija ray-tracing ne bo preveč negativno vplivala na število sličic na sekundo (fps).

Telefon se bo polnil z močjo 25 W, daleč za konkurenco, na voljo bo do 256 GB prostora in 8 GB RAM-a. Kamera? Glavna bo po vsej verjetnosti ločljivosti 50 MP, za sekundarne še ni nikakršnih podatkov. Cena bo po vsej verjetnosti okoli 500 evrov, odvisno od različice.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Samsung

PovezaveKaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

SOREX d.o.o.

Foersterjeva ulica 10, 8000 Novo mesto, Tel: 07 337 90 10

InfoQ d.o.o., informacijske rešitve

Cankarjeva cesta 6a, 8330 Metlika, Tel: 041 630 449
Podjetje InfoQ d.o.o. razvija programske rešitve za proizvodna podjetja, ki potrebujejo SCADA (Supervisory Control and Data Acquisition) in MES (Manufacturing Execution System) skupaj ... Več

NGN MEDIA

Ulica 15. maja 10b, 6000 Koper/capodistria, Tel: 041 694 668
Ste na spletu? Če niste, ne obstajate. To je resnica digitalne dobe. Potrošniki iščejo najhitrejšo pot do izdelka ali storitve. Na vas je, da jim to omogočite, bodisi prek spletne ... Več

8000plus d.o.o.

Kajuhova ulica 64, 2310 Slovenska Bistrica, Tel: 064 248 123 (podpora), 031 782 321 (nakup)
8000plus: 1, 2, 3 – vse digitalne rešitve na enem mestu Od spletnega gostovanja, oblačnih rešitev in programiranja do urejanja dokumentacije za razpise, kibernetske varnosti, ... Več