Računalništvo, telefonija
26.09.2011 10:56
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Prikaz naših misli na zaslonu

Kašen videoposnetek bi dobili, če bi z novim sistemom »pregledali« možgane naših politikov v parlamentu?
Kašen videoposnetek bi dobili, če bi z novim sistemom »pregledali« možgane naših politikov v parlamentu?

Vse več znanstvenikov se odloča za pripravo naprav, ki jih je mogoče krmiliti kar z mislimi. Raziskovalci berkeleyske univerze so šli še korak dlje, saj jim je uspelo premakniti meje nemogočega. Ti so namreč razvili namenski računalniški sistem, ki lahko bere naše misli in jih prikazuje kot videoposnetek na zaslonu. Da tu ne gre zgolj za teorijo, so raziskovalci berkeleyske univerze dokazali na način, da so sistem preizkusili v živo.

Raziskovalci so računalnik povezali z bralnikom magnetnih resonanc. Ta je bil pritrjen na glavah oseb, katerim so predvajali dva predstavitvena videoposnetka hollywoodskih uspešnic. Med gledanjem filmov so jim znanstveniki merili še hitrost pretoka krvi skozi vidne živce. Rezultate meritev je nato računalnik razdelil v tridimenzionalne kocke oziroma prostorske točke. Te dejansko prikazujejo obliko in gibanje informacij po možganih.

Računalniški program je, glede na podlago, tridimenzionalne kocke razporedil na način, da je ugotovil, kaj uporabnik v nekem določenem trenutku vidi. Te podatke je nato računalnik poskušal povezati z vnaprej shranjenimi videoposnetki in te prikazati na zaslonu. Čeprav je delovanje sistema relativno kompleksno in nezanesljivo, so raziskovalci berkeleyske univerze z njim naredili odločen korak naprej v smeri prikaza naših misli na zaslonu. Delovanje inovativnega sistema si lahko že ogledate na spletni povezavi http://goo.gl/qOnYM.


Prijavi napako v članku