Računalništvo, telefonija
10.10.2013 15:20

Deli z drugimi:

Share

Prijave na Simbiozo le še do 15. oktobra

Projekt Simbioza bo med 21. in 25. oktobrom po celi Sloveniji tretjič ponudil možnost izobraževanja o osnovah računalništva in mobilne telefonije. Prijave na delavnice, ki bodo letos potekale na več kot 340-ih lokacijah, so odprte do 15. oktobra 2013. Po zaključku tedenskih delavnic, ki bodo letos zadnjič potekale v tovrstni obliki, bo Simbioza dobila trajnostni značaj. Medgeneracijsko sodelovanje bo v vsakdanjik namreč vtkala z neprofitnim programom Simbioza mojstri, namenjen povezovanju mladih iskalcev zaposlitve, in starejših, ki si želijo vstopiti v svet računalništva, ter drugimi projekti medgeneracijskega sodelovanja.
Govorci na novinarski konferenci
Govorci na novinarski konferenci

Ideja Simbioze iz leta v leto raste

V preteklih dveh letih je projekt Simbioza, največji vseslovenski prostovoljski projekt za dvig računalniške pismenosti starejših, skupno povezal približno 16.000 starejših, udeležencev, in mladih mentorjev. Raslo je tudi število lokacij izobraževanj, ki jih je letos na voljo več kot 340. »Število lokacij je od lani še zraslo, kljub velikemu številu mest, pa so nekatere lokacije že polno zasedene. Vsem, ki o udeležbi v letošnji Simbiozi še razmišljajo, zato svetujemo, naj nikar ne odlašajo s prijavo. Družba bo prijetna, znanja koristna, celostna izkušnja pa nepozabna,« k prijavam poziva Ana Pleško, vodja projekta Simbioza 2013. Vsi starejši z željo po osvajanju novih znanj in mlajši prostovoljci se lahko prijavijo do 15. 10. 2013 na spletnem mestu www.simbioza.eu ali telefonski številki 040 940 888.


»Po dveh uspešnih letih lahko rečemo, da v tretje ponujamo izobraževanja na visokem kakovostnem nivoju. Poleg osnov računalništva in mobilne telefonije se starejši lahko spoznajo z internetom, e-pošto in tudi s Facebookom, prek katerega mnogi ohranjajo stike tudi v bodoče. Na nekaterih lokacijah starejšim letos predstavljamo tudi najsodobnejše trende – tablične računalnike. Letošnje leto pa je posebno in prelomno tudi zato, ker Simbioza dobiva trajnostni značaj,« letošnje aktivnosti povzema Ana Pleško.


Prihajajo Simbioza mojstri in novi projekti medgeneracijskega povezovanja

Poleg rasti števila lokacij je bila v zadnjih letih opazna rast zanimanja za projekt med prostovoljci. »Mladi se vse bolj zavedamo, da je medgeneracijsko sodelovanje nujno, hkrati pa tudi koristno. Simbioza prostovoljcem nudi pripravo na vstop na trg dela ter priložnost za osebnostno rast. Novi stiki, znanja, drugačne izkušnje, pa tudi kakšna modrost starejših, so neprecenljiva popotnica za prihodnost. Zato smo začeli razmišljati o tem, kako bi mlade iskalce zaposlitve in starejše še bolj povezali. Tako so se rodili Simbioza mojstri,« pravi Žiga Vavpotič, pobudnik projekta.


Simbioza mojstri so neprofitni projekt, ki bo v duhu socialnega podjetništva mladim brez izobrazbe in iskalcem prve zaposlitve ponudil priložnost, da razvijejo znanje, ki starejšim pomaga pri osnovah računalništva. Simbioza mojstri bodo s projekti, kot so nedavno odprt Simbioza medgeneracijski center; Simbioza šole, ki so v nastajanju; ter povezovanjem Simbioze s tujino; medgeneracijsko sodelovanje utrdili in razširili. »Glede na trajnostne nastavke Simbioze, ki bodo polno zaživeli v naslednjem letu, enotedenske delavnice, ki jih letos izvajamo že tretjič, morda sploh ne bodo potrebne. Ideja Simbioze je namreč veliko širša – povezovati generacije vsak dan, v Sloveniji in svetu. Menim, da smo na pravi poti, da nam to tudi uspe,« zaključuje Vavpotič.

»Zakaj sem z veseljem ambasadorka Simbioze? Ker se moramo skupaj pripravljati na radikalno drugačen čas, ki prihaja. Čas je za sočutje in sodelovanje, za modrost, ki povezuje starost z mladostjo in mladost s starostjo. Gre za pretakanje znanj in izkušenj iz ene generacije do druge in nazaj, da bo vsem dobro. Da bomo skupaj gradili svet, v katerem mladi ne bodo brezposelni in stari ne na rob odrinjeni, osamljeni. Z roko v roki nam bo to uspelo, Simbioza je ena od lepih poti v ta drugačen svet,« je svojo podporo projektu izrazila dr. Manca Košir, ambasadorka Simbioze.


Idejo Simbioze prepoznalo in podprlo tudi s gospodarstvo

Projekta Simbioza ne bi bilo tudi brez posluha in podpore gospodarstva, ki vse bolj prejema in promovira ideje medgeneracijskega sodelovanja in povezovanja.

»Novost letošnje Simbioze, modul s tablicami, predstavlja odgovor Si.mobilovcev na pridobljene izkušnje v zadnjih letih. Naše izkušnje in raziskave so pokazale, da bi mnogo starejših raje izbralo tablični računalnik kot navadnega, saj so tablice cenovno ugodne, enostavne za uporabo in jih še bolj zbližujejo z družino in prijatelji. Zato smo pred začetkom Simbioze pripravili tudi posebno ponudbo za starejše, okoli 100 Si.mobilovcev pa bo na dogodku aktivnih tudi kot prostovoljci,” poudarja Jure Bohinc, segmentni vodja v produktnem marketingu podjetja Si.mobil.


Projekt sta kot srebrna pokrovitelja že drugič zapored podprla tudi Generali Zavarovalnica in SKB banka. »V SKB namenjamo pozornost različnim skupinam strank, posameznikom in podjetjem, mladini in starejšim. Naša uspešnost temelji na uspešnosti naših strank. To povezanost odraža tudi naše vodilo in vodilo matične Skupine Société Générale, namreč: »Skupaj dosegamo več.« Prepričani smo, da medgeneracijsko sodelovanje prispeva k boljšemu sožitju nas vseh in k višji kakovosti življenja, ki jo omogoča izkoristek sodobnih informacijskih tehnologij,« je zadovoljstvo s sodelovanjem v projektu Simbioza 2013 izrazila Vojka Ravbar, namestnica glavnega izvršnega direktorja SKB.

Podporo novemu programu Simbioza mojstri so izrazili tudi v slovenskem Microsoftu, ki je že tretje leto tehnološki partner projekta. »Simbioza s programi, kot je Simbioza mojstri, ter poudarkom na znanju in sodelovanju odlično dopolnjuje našo lani predstavljeno pobudo YouthSpark. V prvem letu YouthSparka smo v sodelovanju z več kot 186 organizacijami že več kot 103 milijonom mladim po celem svetu zagotovili nove priložnosti za izobraževanje, zaposlitev in podjetništvo. To ne bi bilo mogoče brez projektov, kot je Simbioza, ki jo kot tehnološki partner podpiramo že tretje leto,« zavezo do družbene odgovornosti poudarja Robert Trnovec, generalni direktor slovenskega Microsofta.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

REMIS d.o.o.

Letališka cesta 32, 1000 Ljubljana, Tel: 01 521 13 18

MIKRONIS IT, Boštjan Rudl s.p.

Jezdarska ulica 3, 2000 Maribor, Tel: 02 429 27 82
Kot lastnik podjetja, še posebej manjšega, imate številne odgovornosti in vloge. Ne ostane vam veliko časa za obvladovanje tehnoloških delovnih okolij, kjer se zahteva specializirano ... Več
Zlati partner

CREAplus d.o.o.

Dolenjska cesta 242b, 1000 Ljubljana, Tel: 05 907 42 70
CREAplus d.o.o. je družba za zastopstva, mednarodno distribucijo in sistemsko integracijo sodobnih rešitev s področja računalniške varnosti in kriptografije ter za načrtovanje, ... Več
Zlati partner

XLAB d.o.o.

Pot za brdom 100, 1000 Ljubljana, Tel: 01 244 77 50
XLAB: profesionalen tehnološki inovator XLAB je globalno IT podjetje, osredotočeno na področje oddaljenega namizja (ISL Online), upravljanja in avtomatizacije hibridne infrastrukture ... Več