Grafične kartice
31.10.2009 12:11
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Prihaja vodno hlajeni Radeon HD 5870

Grafična kartica za navdušence z globokimi denarnicami.
Grafična kartica za navdušence z globokimi denarnicami.

Kot je bilo za pričakovati, bodo na tržišče kmalu pričeli prihajati prvi primerki najnovejših ATI-jevih grafičnih kartic, ki bodo namesto zračnega uporabljali vodno hlajenje. Eden izmed prvih tovrstnih modelov bo PowerColorjev Radeon HD 5870 LCS.

Kartica bo imela za hlajenje nameščen bakren vodni blok, proizvajalca EK Water Blocks. Po zaslugi vodnega bloka, namesto zračnega hladilnika, kartica v primerjavi z običajnimi modeli ne bo več zasedala dveh razširitvenih rež, pač pa le še eno. Kot se spodobi za tovrstne modele, bo hitrost grafičnega procesorja in pomnilnika že tovarniško nekoliko navita, v primerjavi z referenčnimi karticami. Tako bo hitrost grafičnega jedra 875MHz, kar je za 25MHz več od običajnih modelov. Hitrost pomnilnika GDDR5 pa so povišali s 4.8GHz na 5GHz. Roko na vodno hlajeno srce, to niso ravno pospeški ob katerih bi veljalo od veselja skakati v zrak. Lahko le upamo, da se bodo kartice izkazale vsaj z dobrim navijalskim potencialom in bodo tako zahtevnejši uporabniki in strastni navijalci, katerim je kartica namenjena, iz nje lahko iztisnili nekoliko več.

Poleg same grafične kartice bodo kupci dobili tudi kupon za igro Dirt 2, ki jo bodo tako ob izidu lahko s spleta brezplačno prenesli na svoje računalnike.

Kot večina tovrstnih vodno hlajenih modelov, bo tudi ta izšel v precej omejeni izdaji, zato se boste tisti, ki jo boste morebiti želeli, morali zanjo kar potruditi. Na prodajne police pride predvidoma 6. novembra, cena pa se bo po napovedih gibala okoli 430 EUR. To seveda ni malo, k tem pa je treba prišteti še ceno sistema vodnega hlajenja s črpalko, tako da je kartica namenjena resnično največjim navdušencem z globokimi denarnicami.

Cultu UR Technologie Directory


Prijavi napako v članku