Programska oprema
27.08.2008 08:07
Posodobljeno 13 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Prihaja OpenOffice 3.0


OpenOffice zagonski center

Če ste že mislili, da so razvijalci pisarniškega paketa OpenOffice nekoliko zaspali, temu ni tako, saj nas bodo kmalu razveselili z novo različico 3.0, ki prinaša vrsto uporabnih novosti. 2. septembra naj bi na dan prišla prva t. i. release candidate različica, končna pa naj bi bila nared do 16. septembra.

In kakšne novosti se nam obetajo v prihajajoči različici? OpenOffice bo končno popolnoma prilagojen Mac OS X okolju tako, da za to ne bo več potreboval posebnih X11 knjižnic, pač pa se bo obnašal kot vsaka druga Aqua aplikacija. Ena najbolj pričakovanih novosti je podpora dokumentom napisanih v Microsoft Office 2007, torej odpiranje dokumentov s končnicami pptx, docx, xlsx.


OpenOffice Solver

Program OpenOffice Calc bo po novem omogočal deljenje preglednice med večimi uporabniki. Na ta način bo lahko več uporabnikov naenkrat dodajalo podatke, lastnik preglednice pa bo z nekaj kliki te spremembe tudi potrdil. Calc bo vključeval tudi novo komponento “Solver”, ki omogoča reševanje optimizacijskih težav, pri katerih je vrednost določene celice v preglednici preračunana glede na podatke iz druge celice. Povečana bo tudi omejitev iz 256 na kar 1024 stolpcev na preglednico.

OpenOffice Writer bo omogočal prikazovanje več hkrati prikazanih strani. To bo omogočalo lažji pregled postavitve strani v celotnem dokumentu. Funkcija bo zelo dobrodošla uporabnikom z velikimi zasloni in tistim, ki imajo priključen več kot en zaslon. Writer pa je doživel tudi spremembo pri dodajanju sprotnih opomb oziroma zapiskov, ki so bili doslej prikazani samo kot majhni rumeni kvadratki, kar pa ni bilo najbolj uporabniku prijazno. Nove večje opombe bodo za večjo čitljivost prikazane skrajno desno. Opombe večih uporabnikov bodo, s pripisom datuma in ure urejanja, obarvane različno.


Dodajanje in prikaz sprotnih opomb

Programa Draw in Impress pri sedanjih različicah nista imela prav dobrega orodja za obrezovanje slik. V različici 3.0 bo to orodje delovalo tako kot pri večini ostalih tovrstnih aplikacij. Impress bo omogočal prikaz predstavitve na drugem zaslonu, medtem ko bo uporabnik na osnovnem lahko videl naslednjo sliko ali pa počel kaj drugega.

Z dodatki, kot smo jih vajeni iz programov Firefox in Thunderbird, bo mogoče nadgraditi uporabnost OpenOffice-a. Med dodatki bo tako med drugim na voljo podpora uvoza PDF dokumentov, stiskanje Impress prezentacij za manjšo porabo prostora, dodatek za izdelavo poročil ter možnost izvoza dokumenta na MediaWiki strežnik oziroma datoteko z Wiki sintakso.


Prijavi napako v članku